TERLİYORSAK...
TERLİYORSAK SPOR YAPIYORUZ DEMEKTİR.
Tüm okurlarıma gönüllerince geçirebileceği bir hafta dileyerek, bu haftaki yazımı sporla terlemenin önemini sizlere aktarmaya çalışacağım.
En az 30 dakikalık bir aktiviteden sonra nefes nefese kalıyor veya tişörtümüzü terden ıslatabiliyorsak spor yapıyoruz demektir.
Hareketsizlik, stres ve şehir hayatı sağlıksız beslenmenin, obezite ve buna bağlı olarak tüm organlarımızda çeşitli hastalıklara yol açtığını söylemeliyim.
İnsanoğlunun yaradılış itibariyle avlanmak, atlamak, zıplamak üzere dizayn edildiğini düşünürsek, teknoloji sayesinde yaşadığımız kolaylıklar, aslında vücudumuza kötülük ve hastalıklara neden oluyorlar. Bir de ek olarak ofis ortamı gibi ergonomik problemin de özellikle omurga sorunlarına yol açıp, bir de stresli iş ortamı hareketsiz bireyler de ciddi ruhsal depresyonlara neden olur. Dolayısıyla spor yaparak sadece kilolarınızdan değil, her açıdan sağlıksız bir yaşamdan kurtula bileceğinizi unutmamalısınız.
Günümüzde teknolojinin bize sunduğu akıllı telefonlar ile sık kullandığımız adım sayan uygulamalar ise spor yaptığınızın kanıtı olarak gösterilmeye başladığını ve bu uygulamaların olumlu ve olumsuz yönleri de vardır. Adım sayan uygulamalar bir günde ne kadar hareket ettiğinizi belirterek hedef koymak yöntemiyle motive edebilirler. Ancak adım sayan uygulamalar size yürüyüş temponuzu göstermez. Dolayısıyla belli bir sayıda adım atıyorum diyerek sportif bir birey olduğunu düşünen insanlar bir süre sonra kilo veremediklerini ve sağlıklarında ciddi düzelmeler olmadığını görünce hayal kırıklıkları çok sık yaşıyorlar.
NABZIMIZIN ARTMASINA YARAYAN EGZERSİZLER SPORDUR.
Belli bir aktiviteden sonra, nabzınız belli bir süre boyunca bir buçuk kat atmasına yarayan egzersizlerin spor olduğunu söylemeliyim.30 dakikadan fazla spor sağlığınıza yararlıdır.
Sporu doğru yapmak dışında, düzenli yapmanın da önemi çok büyüktür. Yaşamınıza ve genel sağlık durumunuza göre haftada 3 ila 4 defa ve 30 dakikadan az olmamak kaydıyla yapılan spor sağlığınız için oldukça yararlıdır. Günlük hayatta en kolay uygulayabileceğiniz egzersiz ise tempolu yürüyüş yapmaktır.
Mekik bel problemleri yaşamayan için günlük hayatınızda uygulayabileceğiniz diğer bir egzersizlerden biridir. Duvara sırtımızı dayayarak yaptığımız sguat hareketleri orta kolaylıkta egzersizler olup diz ve bel bölgesi kaslarınızı iyi çalıştırır. Bu egzersizleri bir pilates topu ile daha kolay ve eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Bunların yanı sıra spor yapan kişilerde sinir hücresi üretilmesini sağlayan faktörlerin uyarladığını gösteren araştırmalar da bulunmaktadır. Kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri bulunan spor, kan ile daha iyi çalışan beyin gelişimine ve çalışmasına da olumlu yönde etki yapmaktadır.
Yön tayin etme, hafıza, bilinçli düşünme, plan yapma, dikkat, dürtülerin kontrolü, problem çözme ve birden fazla işle uğraşmaya kadar pek çok konuda işlevi olan beyin bölgeleri spor sayesinde aktive olmaktadır. Mutlaka sevgiyle ve sporla kalın. Saygılarımla.