320 milyon liranın hesabı sorulmayacak mı?

    “Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı demiryolu için Ankara’ya gitti. Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün ile baş başa görüşen Başkan Sarı ilçe geneli için hazırladıkları ulaşım planını sundu ve Arifiye-Karasu demiryolu hattının bir an önce bitirilmesini arzusunu ifade etti.” Sakarya Yenihaber-109 Aralık 2019)

***

    “Karasu Demiryolu 2021'de faaliyete geçiyor. Karasu Demiryolu Arifiye İstasyonu’na bağlanacak ve böylece Ulusal Demiryolu Ağı ile birleşmiş olacak. Bu sayede Karasu Limanı Türkiye'nin tüm demiryolu hattının ulaşabildiği önemli bir liman haline gelecek.” (Lojiport.com-9 Mart 2020)

***

   SATSO Başkanı Akgün Altuğ: “2 yıl önce faaliyete geçen Karasu Limanının ardından demiryolunun da önümüzdeki yıl tamamlanacak olması hem il ekonomisine büyük katma değer sağlayacak hem de ihracat rakamlarımızı olumlu etkileyecektir. Bu açıdan demiryolunun tamamlanacak olmasını heyecanla bekliyoruz.” (Rayhaber.com-10 Mart 2020)

***

    “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, 2021 yılında tamamlanması hedeflenen Karasu Demiryolu Projesi'nin, Sakarya'yı lojistik üs anlamında uluslararası ticarette söz sahibi yapacağını belirtti.” (Habertürk.com-10 Mart 2020)

***

    “Uluslararası ticarette ülkeyi, ilçemizi ve ilimizi söz sahibi yapacak Adapazarı-Karasu demiryolu hattının kaldığı yerden ve tez elden ele alınıp bitirilmesi ilimize ve ülkemize yapılmış devasa bir yatırım ve hizmet olacaktır… İşte bu konuyu gündeme taşımış SATSO Başkanı Akgün Altuğ… İyi de yapmış… Dileyelim gerçekleşsin…” Yeni Sakarya-Zeki Aydıntepe-13 Mart 2020

   2019 Aralık ayından 2020 Mart ayına kadar geçen üç aylık sürede Arifiye-Karasu demiryolu hattı ile ilgili olarak basına yansıyan haber ve yorumlardan bazıları bunlar.

   Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı’nın Ankara seferi sonrası ateşlenen bu tartışmaların alevi çabucak söndü! Aradan 6 ay geçti, çıt yok.

   Pardon, var… İlçenin batı ana girişine yapılan ve kazalara neden olduğu bilinen demiryolu köprü ayağı mahkeme kararı dayanak yapılarak belediye tarafından sökülüp kaldırıldı.

ÖNCESİNDE NELER OLMUŞTU?

   Üç aylık zaman diliminde Ticaret ve Sanayi Odası’nın demiryolu konusunu iyi niyetle takibe aldığı su götürmez bir gerçek. Ancak bu demiryolu inşaatının başlangıcından günümüze kadar söz eden yok.    Sadece Yeni Sakarya’da yapılan değerlendirmede, geçmişte yaşananların üzerinde kuşku bulutlarının gezindiğine dair dokundurmalar var.

   İşin geçmişini görmezden gelenlere şu gerçeği hatırlatmak isterim:

   Arifiye-Karasu demiryolu hattının altyapısı için bu güne kadar devletin hazinesinden 320 milyon lira çıktı. Ortada birkaç menfez, hat boyu dolgu görüntüsü veren taş-toprak karışımı yığıntılar ve sökülen Karasu girişindeki köprü ayağından başka bir şeyi ara ki bulasın! Bir de yüklenici firmanın Ferizli’deki Sakarya köprüsü yakınlarındaki beton şantiyesi.

   Karasu Haber Gazetesi olarak bu konuyu defalarca gündeme getirdik. Yazılar yazdık… İktidar partisinin ilçe danışma toplantılarında (O zamanlar basına açıktı, şimdi gizlice yapılır oldu!) il başkanlarına, milletvekillerine sorduk.

   Benzer bir toplantıda sonradan bakan yardımcısı da olan bir milletvekili, konuyla ilgili sorumuza, “Zemin etütleri iyi yapılmamış. Güzergâh bataklık çıktı” yanıtı vermişti. Haberi gazetemizin arşivinde duruyor. Bu çağda zemin etüdünde hata; doğrusu akıl alır gibi değil!

   Demiryolunun izini sürerken ihaleye teklif veren Ankara merkezli bir firmanın ortağı ile görüşmüştüm. Özetle söylediği şuydu: “Biz 650 milyon lira teklif sunmuştuk. Bizi geçen firmalar da vardı. İhale 320 milyona yaparız diyen firmaya gitti. Şirkete geldik ve teklif mektubunu hazırlayan ekibimizi “Bu kadar yüksek miktarı nasıl buldunuz da bizi açığa düşürdünüz” diye sorguladık. İzah ettiler, ikna olduk. 320 milyona bu işin bitmeyeceği bal gibi ortadaydı.”

   Bildiğim kadarıyla, şirkete yapılan şişirilmiş hakedişlerle ödenek kısa sürede bitirilmiş. Hesaplar yıllardır Sayıştay denetimindeymiş.

   Bu konuda, o günlerde köşe yazıları yazdığım Yenihaber Gazetesi’nde çıkan makalelerin sayısını hatırlamıyorum. 

   Ne yazık ki il basınının çoğunluğu, ulusal basında bile defalarca yer bulan bu vurgun hakkında tek kalem oynatmadı.

   Demiryolu yapılacakmış da…

   2021’de hizmete açılacakmış da…

   Bartın’a kadar uzanacakmış da…

   Dilin kemiği yok, kalemin mürekkebi çok…

   At atabildiğin kadar!

YORUM EKLE