Ağanın oğlu ile kahyanın oğlu...

 DÖRTYOLDA NE DEĞİŞTİ?

  Bilinen hikâyedir; ağanın oğlu ile kâhyanın oğlu, at arabası ile şehre iniyorlar. İnerken atlardan biri pisler. Ağanın oğlu takılır kâhyanın oğluna. "Bu at pisliğinden bir top ye, bu arabayı atlarla birlikte sana vereyim" der. Kâhyanın oğlu, hep hayalini kurduğu böyle bir at arabasını kazanmak için kabul eder ve bir top yer.  Araba el değiştirir ve kasabaya böyle gidip gelirler.

  Dönüşte, kâhyanın oğlu yediğinden pişmandır ve içine dert olur. Ağanın oğluna der ki, "Bir top da sen ye arabayı geri iade edeyim. Ağanın oğlu zaten pişman, babasına durumu nasıl izah edeceğini düşünüp durmakta... Teklifi hiç düşünmeden kabul eder ve bir top at pisliğini de o yer, arabayı geri alır.

  Az yol gittiklerinde basar kahkahayı kâhyanın oğlu; "Yahu giderken de bu araba senindi, şimdi de senin, biz bu b*ku neden yedik?"

   ***

   Karasu Dörtyol, her tatilde kilitleniyor. Çarşı-sahil arası ile Kocaali-Adapazarı arası geçiş trafiğini trafik lambaları bile çözemiyor! Nihayet yetkililer çözüm aradı ve buldu! Daha doğrusu biz öyle sanıyorduk. Haftalarca süren çalışmalar sonrası görünen o ki, durum yine aynı, değişen bir şey yok! Sadece yollar biraz genişledi, kaldırımlar daraldı. Yaya geçişleri belli değil!

  Belki 3 metre genişlik 3,5'a çıkarıldı ama bunun trafiğe bir katkısı yok! Aksine, araçların daha hızlı geçmesine ve kazaların artmasına sebep olacak!

  Bir mühendis olarak beklentim, buraya bir döner kavşak yapılmasıydı. Araçlar, trafik lambalarında takılmadan doğrudan kavşağa girip geçecekler. Sakarya eski otogarın önündeki kavşak gibi; ağır trafiklerde bile tıkanma olmayacak. 

  Görünen o ki, yıkılan ve yapılan düzenlemenin trafiğe hiç bir katkısı yok!  Peki, o zaman bu b*ku neden yedik? Hem de Karasu trafiğinin en yoğun olduğu dönemde...

   Hala geç kalmış sayılmayız, acilen ortaya bir döner kavşak planlanmalı ve uygulanmalı. Yoksa verilen emeklere, harcanan paralara yazık olur.

   Düzenleme sırasında ve halen, hiç gereği yokken, şehir içi araçlar doğrudan karşıya verilmemekte, Çağdaş kavşağından ve sanayi kavşağından dönmeye zorlanmaktadır. Bu basit, pratik bir uygulama ile düzeltilir ama kimin umurunda? İnsanlar, zaten sıcak olan yaz günü dolmuşta fazladan 2'şer kilometre yol yapıyor, yazık değil mi?

   Dörtyol kavşağı düzenlemesinde vatandaşın kafasında şüpheler var; yine birilerinin cebine paralar dolduruldu diye. Bunu önlemek için meydana bir tabela asılır, İhaleyi kimin verdiği, kime verdiği ve kaça verdiği yazılmalıydı. Bu, hem şüphelerin kalkmasına sebep olur hem de yolun asıl sahibi vatandaşın bilgilendirilerek "Adam" yerine konulmasını sağlardı. Dedim ya, kimin umurunda!

YORUM EKLE