Karasu’da yatırımdan vazgeçen holdinge kıyak üstüne kıyak!

BMC hisselerini satın aldıktan sonra Karasu’daki yatırımı iptal eden Fuat Tosyalı’nın sahibi olduğu Tosyalı Holding’e yeni vergi muafiyetleri getirildi.

Karasu’da yatırımdan vazgeçen holdinge kıyak üstüne kıyak!

Yöneticisi olduğu Varlık Fonu’nun şirketlerine boru satmasıyla gündeme gelen Fuat Tosyalı’ya sağlanan imtiyazlara bir yenisi daha eklendi. Tosyalı’nın holdingi, bazı vergilerden muaf olacak, kimi vergileri de indirimli ödeyecek.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Kasım ayı Yatırım Teşvik Belgeleri listesinde Tosyalı Holding’e bağlı “Tosçelik Profil ve Saç Endüstrisi” A.Ş. de yer aldı. Şirketin Osmaniye’de yapacağı çimento, kireç ve alçı üretim tesisi için faiz desteği sağlanacak. Ayrıca gümrük vergisi muafiyeti, katma değer vergisi istisnası, sigorta primi desteği ve vergi indirimi gibi birçok destekten de yararlanacaklar.

PLANLAR DEĞİŞTİRİLDİ

Tosyalı Holding daha önce, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Hatay'ın İskenderun ilçesindeki 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nin imar planlarını değiştirmesiyle gündeme gelmişti. Bakanlığın yaptığı plan değişikliğiyle, söz konusu holdingin denizi doldurarak yaklaşık 80 bin metrekare büyüklüğünde liman inşa etmesinin önü açılmıştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tosyalı Holding’e Zonguldak Filyos Vadisi’nde 49 yıllığına arazi tahsis etmişti. Holdingin bu araziye milyarlarca liraya gübre üretim tesisi inşa edeceği açıklanmıştı.

MİLYONLUK İHALELER

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sayıştay’ın denetleyemediği Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) yönetimine 2018’de Fuat Tosyalı’yı atadı. Ancak Tosyalı, Varlık Fonu’nda yönetici olmasına rağmen fona bağlı kamu şirketleriyle ticari ilişkiler kurdu, şirketlerden de milyonlarca liralık ihaleler aldı. Tosyalı, Varlık Fonu’na yönetim kurulu üyesi olduktan sonra fona bağlı BOTAŞ, Türkşeker ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) gibi kamu şirketlerinde 14 ayrı ihale aldı. Bu ihalelerin toplam bedeli ise yaklaşık 860 milyon TL.

BMC KARASU YATIRIMI İPTAL

İşadamı Ethem Sancak ve ortağı Talip Öztürk 2014 yılında TMSF’den BMC hisselerini 751 milyon TL’ye satın aldı. İkili satın alma işleminin ardından hisselerin yüzde 49.9’u 300 milyon dolara Katar Ordusu’na devretti. Bu satışla birlikte Katar Tank Palet’in de ortağı oldu. Karasu’da tahsis edilen 2 bin 200 dönüm arazide kamyon ve zırhlı araç üretecek BMC’nin temeli 13 Ocak 2019’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atıldı. Çok geçmeden yerli hisseler Fuat Tosyalı’nın sahibi olduğu Tosyalı Holding’e geçti. Herkes yatırımın tamamlanmasını beklerken Tosyalı Holding Karasu yatırımının iptal edildiğini duyurdu.

BMC'nin Karasu/İhsaniye'de kuracağı Savunma Sanayii Üretimi Tesisi yatırımı ani bir kararla iptal edildi.

Cihan Ersöz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER