Fit olmak ne demek?

Gündelik hayatta uygulamanız gereken her türlü aktiviteyi uygulayabiliyor musunuz? Yani bir yere yetişmeye çalışıyorsanız ve bu koşarak gitmenizi gerektiriyorsa, rahatça koşabilmenizi demek istiyorum. Asansör bozulduğunda moraliniz bozulmadan merdivenleri emin adımlarla çıkabilmenizdir. Alışveriş esnasında kendinizi kaybettiyseniz, kasaya geldiğinizde ve torbaların sayısına, ağırlığına baktığınızda onları taşıyacak olmanın sizde yıkım yaratmamasıdır.

FİZİKSEL OLARAK FİT OLMANIN İLKELERİ;

Fit olmak, sanıldığı üzere estetik olarak kusursuz görünmek ya da hacimli kaslara sahip olmak kadar basit bir kavram değildir. Estetik olarak göze hitap etmek fitnessın yalnızca bir getirisidir ve bir şartı asla değildir. İnsanları belirli kalıplara sokmanın, onlara örnekler göstererek ’’yalnızca bu vücutta sağlıklı görünebilirsin’’ demenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Yukarıda sıraladığım fit olma ilkelerini, kendi seviyeniz doğrultusunda test edin ve geliştirmeye çalışın. Fit olun; yani sağlıklı hissedin, rahat hareket edebilin vücudunuzla barışık olun. Fit olmanın önemini kavrayın.

Fit olabilmenin ilkelerinden ilki; Kardiyovasküler dayanıklılıktır. Belirli bir sürede ve belirli bir nabızda devamlı hareket halinde olabilmektir. Bunu geliştirmenin tek yolu yavaş tempoda başlayarak, belirli bir süre sonra yaptığınız aktivitenin temposunu ya da süresini artırmaktır.

Kas kuvveti; kaslarınızın belirli dirence karşı dayanıklı olmasıdır. Bunu geliştirmenin yolu da kas guruplarını, ağırlık veya yerçekimi direncine karşı (vücut ağırlığını kullanarak) çalıştırarak kuvvetlendirmektir.

Kas dayanıklığı; Belirli bir aktivite süresince kaslarda ağrı, acıma, yanma olmaksızın aktivitenin sürdürülebilmesidir. Kasların yürüyüş, koşu vb. aktivitelerde yarattığı acı hissi, kaslarda biriken laktik asit sebebiyle ortaya çıkar. Kas dayanıklılığını geliştirmenin yolu, kaslardaki acı hissini minimum derecede tutarak egzersize devam etmektir.

Yağ-Kas ölçüleri; Vücut ağırlığını oluşturan yağ-kas kemik ve diğer hayati önem taşıyan vücut bileşenlerinin oranlarıdır. Banyonuzdaki tartı toplam vücut ağırlığınızı yansıtsa da asıl ilgilenmeniz gereken konu, bu ağırlığın içeriğidir.

Esneklik; eklemlerimizin hareket genişliğini ifade eder. Eklemler arsı esnekliği artırmak hayatın tüm evrelerinde sakatlanma, yaralanma riskini minimuma indirir. Esneklik artırmak için, egzersiz sonrası tüm kas guruplarına yönelik esnetme hareketleri uygulayın.

Sağlıklı kalın...

YORUM EKLE