Başkan öyle istedi, 142 taşınmazın satışı meclisten geçti

Karasu Belediyesi 142 taşınmazını vergi ve SGK borçlarını takas yöntemiyle ödemek için kullanacak. Öneri meclisin tartışmalı oturumunda Ak Partili üyelerin oylarıyla kabul edildi.

Başkan öyle istedi, 142 taşınmazın satışı meclisten geçti

Karasu Belediye Meclisi’nin aylık olağan toplantısı 5 Ekim Salı günü Sosyal Gelişim Merkezi salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda gündemin 6 ve 7’nci sıralarında bulunan iki madde üzerinde tartışma yaşandı.

Maddelerle ilgili olarak bilgi veren Belediye Başkanı İshak Sarı, SGK primleri ile vergi borçlarının toplam 52 milyon lirayı bulduğunu belirterek, borcun tasfiyesi için belediyeye ait 142 taşınmazın iki kuruma takas yoluyla devrini gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Başkan Sarı, bunu yapmak için zamanın daraldığını ifade eden Sarı, “Ay sonuna kadar süremiz var. Meclis kararı bugün vermeli” dedi. Sarı’nın verdiği bilgiye göre vergi borcu için 78 taşınmaz, SGK prim borçları için 64 taşınmazın devri gerçekleştirilecek.

İNGENÇ: ‘GERİ ÇEKİN’                           

Maddeler üzerinde söz alan CHP Grup Başkanı Mustafa İngenç teklifin ham bir çalışma olduğunu belirtti ve şöyle konuştu: “İki bakımdan ham çalışma. Bunlar geri çekilmeli ve daha sonra gündeme gelmeli. Detaylı olarak inceledim. Muhtarlık, belediye binaları, mezarlık gibi o mahallelerin fiilen kullanabileceği mekânlar var. Bunların tespiti yapılmamış. Bu taşınmazlarla ilgili vatandaşların talepleri var mı yok mu, bakılmamış. Kendi mahallemde satılan muhtarlık binası ile ilgili açtığım dava halen sürüyor. Meclis üyelerinin bu listeleri detaylı incelemelerini öneriyorum. Muhtarların görüşlerini alın, ileride sıkıntı yaşamayın.”

‘ÜÇ AY ERTELENSİN’

CHP’li üye Şakir Şen de meclis gündeminin üyelere toplantıdan üç gün önce gönderildiğini hatırlatarak bu kadar sürede satışa konu taşınmazlarla ilgili detayları inceleme fırsatının bulunmadığına dikkat çekti. Şakir Şen, “Bu talep en az üç ay süreyle incelenmeli ve meclise öyle getirilmeli” ifadelerini kullandı.

MHP: ‘ŞEKİL YANLIŞ’

İki madde üzerinde söz alan MHP Grubu Başkanı Fatih Şentürk, söz konusu satış işleminin belediyeyi borç yükünden kurtaracağı gerçeğini kabul etmekle birlikte gündeme getirişinin şekil olarak yanlışlığına işaret etti. Şentürk şöyle konuştu: “Meclis üyeleriyle bir araya gelin, mahalle muhtarları ile azalarını çağırıp bilgi verin. Bu işin siyaseten bir faturası olur. Bu da belediye başkanı olarak size çıkar. Bu nedenle bir süre ertelenmesini teklif ediyoruz.”

‘BİZE İHTİYACINIZ YOK; AMA’

BBP’li üye Mehmet Çatalbaş da konuşmasında maddenin meclisten geçmesi için Ak Parti oylarının yeterli olduğunu ancak ilgili komisyonlarda incelenmesi sonrasında meclise getirilmesinin ve itirazların giderilerek kararın oy birliği ile alınmasının daha iyi olacağını anlattı.

‘BİR YILDIR UĞRAŞIYORUZ’

Eleştirilere yanıt veren Belediye Başkanı İshak Sarı, konunun meclise getirilmesinin yaklaşık bir yıllık çabanın ürünü olduğunu söyledi. Belediyenin tüm gayrı menkullerinin üzerinde istisnasız haciz konulduğunu kaydeden Sarı sözlerini şöyle sürdürdü:

“İskeleti kalmış hurda araçlarımızı bile satamaz hale gelmişiz. Bu kez motorları sökülüp satılmış. Bir yılda 20 milyonluk şahıs borçlarını ödedik. Şimdi sigorta ile vergi borçları kaldı. Miadı dolmuş bir aracı satabilmeniz için vergi borcunu ödemeniz gerekiyor. Yasadan yararlanabilmek ve faizi işleyen borcu ödeyebilmemiz için maddenin meclisten geçmesi gerekiyor. Bu sayede borçtan kurtulacağız ve her ay İller Bankası’ndan 400-500 bin lira fazla para gelecek.”

Tartışmaların ardından oya sunulan maddeler CHP ve BBP’nin ret, MHP’nin çekimser oyuna karşılık Ak Parti grubunun oylarıyla kabul edildi.

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2021, 11:21

Cihan Ersöz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER