Çatalbaş: Kırsala dönüş fırsatı mutlaka değerlendirilmeli

Karasu Belediye Meclisi’nin BBP’li meclis üyesi Mehmet Çatalbaş mahalle muhtarlarının yeni çıkarılan ‘Kırsal Mahalleye Dönüş’ yolunu açan yasanın getirdiği fırsatları kaçırmamaları gerektiğini söyledi.

Çatalbaş: Kırsala dönüş fırsatı mutlaka değerlendirilmeli

Geçtiğimiz günlerde Sakarya İl Genel Meclisi’nin bazı eski üyeleri ve DYP’li ilçe başkanları ile bir araya gelerek güncel konuları değerlendirme fırsatı bulduklarını söyleyen Mehmet Çatalbaş, konulardan birinin 2012’de çıkarılan bir yasa ile köylerin tüzel kişiliklerinin sonlandırılması olduğunu hatırlattı. Bu yasa ile köylerin mahalleye dönüştürüldüğünü kaydeden Çatalbaş, bu değişiklik için köy muhtarları ile kırsalda yaşayan vatandaşların görüşlerinin alınmadığını ifade etti.

DÖNÜŞ YOLU AÇILDI

Bu durumun köylerin tarımsal yapısına zarar verdiği iddiasında bulunan Çatalbaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Köy tüzel kişilikleri sona erdirilince vatandaşların yıllarca gözü gibi koruduğu tüm mera, otlak ve diğer taşınmazlar belediyelere devredilmişti. İktidar alınan bu kararın tarım ve hayvancılığa zarar verdiğini görmüş olmalı ki yeni bir yasa çıkarılarak dileyen kırsal yerleşmelerin köy statüsüne dönebileceğini açıkladı. Yeni düzenleme köy tüzel kişiliklerini geriye getirmiyor, malvarlıkları iade edilmiyor ama birçok kazanımın olduğu da bir gerçek.”

İMZA TOPLANMALI

Köy statüsüne dönüşün ardından belediye hizmetlerinde bir aksama olmayacağının altını çizen Çatalbaş, başvuru kararı alan mahalle muhtarlarına, “Sadece muhtar imzası ile başvuru yetmez. Vatandaştan da imza toplayarak dilekçenize ekleyin. Talebinizi güçlendirmiş olursunuz” uyarısında bulundu. Çatalbaş ayrıca köylerin kırsal mahalle olarak, tarım ve hayvancılıkta yeniden bir atılım yapabilmesi için, kendilerine ait mera ve otlakları süresiz olarak kullanabilmelerini sağlamak üzere tüm köylerin, muhtarların, muhtar derneklerinin, Federasyon ve konfederasyonların, Ziraat Odaları gibi kurum ve kuruluşların hep birlikte hükümet ve ilgili merciler nezdinde yoğun temaslar yapmalar gerektiğini sözlerine ekledi.

NELER DEĞİŞECEK?

Mehmet Çatalbaş 16 Ekim 2020 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 7254 sayılı kanunla kırsal kesime avantaj sağlayacak konuları şöyle sıraladı:

1. Büyükşehir yasası içinde yer alıp bu güne kadar uygulanmayan, ancak uygulanması kuvvetle muhtemel olan Tarım arazilerinden, yani tarlalardan vergi alınması kesinlikle ortadan kalkmış olacaktır.

2. Bina, arsa, mesken amaçlı binalar ile zirai amaçla kullanılanlardan vergi alınmayacaktır.

3. Ticari, sınai ve turistik amaçla yapılan, bina arsa ve arazilerin emlak vergileri %50 indirimli olacaktır.

4. Yapılacak binalarda, bina inşaat harcı ile imarla ilgili hiçbir harç alınmayacaktır.

5. Diğer vergi, harç ve harcamalara da % 50 indirim uygulanacaktır.

6. İçme ve kullanım suları için alınacak olan ücret en düşük tarife üzerinden, işyerleri için % 50, konutlar için % 25 olarak uygulanacaktır.

7. 6831 sayılı kanuna göre kırsal mahalleler ormanlardaki hak ve imtiyazlardan yararlanmaya devam edeceklerdir.

Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2021, 17:07

Karasu Haber

YORUM EKLE
YORUMLAR
Sefer ALEMDAR
Sefer ALEMDAR - 3 yıl Önce

Kurudere biran önce geçmeliyiz

SIRADAKİ HABER