CHP’den Arifiye-Karasu demiryolu için suç duyurusu: "Hepsi yargıya da halka da hesap verecek!"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, Adapazarı- Karasu Demiryolu Altyapı ihalesindeki usulsüzlükler dolayısıyla iktidara sert eleştirilerde bulundu. Denizli Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da demiryolu altyapısı inşaatındaki yolsuzlukla ilgili yeni delillerle birlikte Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

CHP’den Arifiye-Karasu demiryolu için suç duyurusu: "Hepsi yargıya da halka da hesap verecek!"

CHP İl Başkanı Ecevit Keleş AKP'nin Türkiye'deki sorunları çözmek yerine rant peşinde koşarak ülke ekonomisini iyice baltaladığını belirterek, " Deliller ortada AKP halktan alıyor, yandaşa milyonları peşkeş ediyor" dedi.

‘DOSYA YARGIYA TAŞINDI’

Şirkete ödenen kanunsuz tutarın dudak uçuklattığını belirten Başkan Keleş; "AKP'deki usulsüzlük skandalı bitmiyor. Adapazarı - Karasu arasındaki demiryolu ihalesine her zamanki gibi yine fesatlık, kanunsuzluk karıştırdıkları ortaya çıktı. Sayıştay Raporu, Teftiş Kurulu Teknik Heyet Raporu, İhbar Mektubu ile olayın derinine indik ve bu hususu mahkemeye taşıdık. Çünkü demiryolu ihalesi için işin sahada yapılan kısmının ihale tutarı: 73.600.193 TL iken şirkete ödenen tutar: 825.138.153 TL olduğunu tespit ettik.  Aradaki fark ise tam tamına bu rakamın 11 Katı" dedi.

‘TÜM SUÇLULAR YARGILANACAK’

Yolsuzluğun adım adım geldiğini ve bunun Sayıştay raporuyla belgelendiğini belirten Başkan Keleş, “Herkes bu usulsüzlüğe göz yumuyor. Bu rakam küçümsenecek bir rakam değil. Ülke batarken iktidarın bu davranışları hafife alacak bir durum değil. Resmen ekonomi bu haldeyken Türkiye'yi daha da çok baltalıyor. Halkı geçecek diye oyalarken kendileri milyonlarla oynuyor. Hepsi teker teker yargı önünde hesap vermeli. Halk açlıktan, sefaletten kıvranırken AKP'nin bu yaptığı vatana ihanet suçudur. Bu işin takipçisi olacağız. Tüm suçlular hem yargıyı ya hem de halka hesap verecek. Halktan alınan para tekrar halka dönene kadar mücadelemiz devam edecek" şeklinde konuştu.

YAVUZYILMAZ’DAN YENİ DELİLLERLE SUÇ DUYURUSU

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da Adapazarı-Karasu Demiryolu Altyapı İhalesi’ndeki yolsuzluğu yeni delillerle yargıya taşıdıklarını duyurdu.

Yavuzyılmaz twitter hesabından yaptığı açıklamada ihale ve yapım süreçlerinde yapılan usulsüzlükleri belgeleriyle birlikte kamuoyuna sundu.

Deniz Yavuzyılmaz’ın konuyla ilgili verdiği bilgiler ve belgeler şöyle:

İşin sahada yapılan kısmının ihale tutarı: 73.600.193 TL

Şirkete ödenen tutar: 825.138.153 TL

Fark 11 Kat!

Kaynak: Sayıştay Raporu, Teftiş Kurulu Teknik Heyet Raporu, İhbar Mektubu

YOLSUZLUK NASIL YAPILDI?

02.11.2010’da yapılan ihalenin işlem dosyasındaki Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağına göre; ihaleyi kazanan şirketin sunduğu belgeler arasında birim fiyat analizleri ve rayiçleri yer almıyor.

05.04.2011’de şirket işin sözleşmesi imzalanırken, mevzuata aykırı olarak, ihaleyi kazandıktan sonra hazırladığı (!) birim fiyat analiz ve rayiçlerini sözleşme eki haline getiriyor.

Bu işlemi yapmasının sebebi ise birkaç ay sonra anlaşılıyor.

Önce ihale kapsamındaki zemin iyileştirme işinin yöntemi değiştiriliyor. Ardından yeni yöntemin yeni birim fiyatları için, kanuna aykırı olarak sözleşme eki haline getirilen rayiçler baz alınıyor.

İhalede yarışmaksızın, usulsüz ve hileli yeni birim fiyatlar belirleniyor.

Kamu ihale mevzuatına aykırı bu hileli işlemler sonucunda;

73 km çift hatlı demiryolu altyapı inşaatının tümünün 320.000.840 TL’lik ihale bedeli ile yaptırılması gerekirken, işin ancak %23’ü yapılıyor.

İşin %23’lük kısmı için şirkete 73.600.193 TL değil, fiyat farkları dahil toplam 825.138.153 TL ödeme yapılıyor!

ŞİRKETE FAZLA ÖDEME:  11 KAT!

Hileyle yaratılan kamu zararı= (825.138.153 - 73.600.193) = 751.537.960 TL

Kamu zararı (2019 yılı): 751.537.960 TL

Güncel döviz kuru dönüşüyle, kamu zararı (2022 yılı): 2.112.546.208 TL

Ayrıca bu işin ihale heyetindeki 5 kişi, anormal bir şekilde aynı işin kontrollüğünü de yapıyor ve daha sonra bu 5 kişiden dördü de geçici kabul heyetinde yer alıyor!

Bu yönüyle geçici kabul de geçersizdir!

İşin %23’ünün de gerçekten sahada yapılıp yapılmadığı şüphelidir!

Yolsuzlukla ilgili yaptığım suç duyurusu

Not: Sayıştay Raporu, Teftiş Kurulu Teknik Heyet Raporu ve tarafımıza ulaşan İhbar Mektubu suç duyurusu eki yapılmıştır.

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2022, 13:36

Cihan Ersöz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER