Darısı Karasu Belediyesi’nin başına

TBMM Bütçe ve Plan Komisyonu, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin 1999 depremi zamanından kalma 20 milyon Euro’luk borcunun silinmesi teklifini kabul etti. Teklif TBMM’den de geçerse kredi borcu ortadan kalkacak.

Darısı Karasu Belediyesi’nin başına

AKP Sakarya Milletvekili Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin depremden kalma kredi borcunun silinmesi için önemli bir adım atıldığını duyurdu. Uncuoğlu, “TBMM Bütçe Plan Komisyonu ele aldığı borcun silinmesi teklifini kabul etti” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi 17 Ağustos 1999 depreminde tahrip olan altyapısını yenilemek için dönemin iktidarınca yurt dışından temin edilmiş 52 milyon Euro kredi kullanmıştı. Aradan geçen süre içinde bu borcun 32 milyon Euro’lu kısmı Büyükşehir’e gönderilen Hazine paylarından kesilerek kapatılmış, geriye 20 milyon Euro borç kalmıştı. Komisyonda kabul edilen teklif TBMM’den de geçerse Sakarya Büyükşehir Belediyesi büyük bir yükten kurtulmuş olacak. Deprem için verilmiş yurt dışı kaynaklı ve döviz bazlı borçlusu olan tek belediyenin Sakarya Büyükşehir olduğu belirtiliyor.

KARASU DA AF BEKLİYOR

Benzer bir kredi de Karasu Belediyesi’nin de neredeyse hizmet yapamaz konuma getirmiş durumda. 2016 yılı başında İller Bankası’ndan kullanılan ve ihale sürecinde projesi bile hazır olmayan park, oyun grupları,  futbol sahası ve aydınlatma direkleri ve bir kısmı da bazı cadde ve sokaklara yağmur suyu kanallarına kullanılan 46 milyonluk kredi, belediyeyi faiziyle birlikte yaklaşık 100 milyon liralık borç yükünün altına sokmuştu. 2019’da belediye başkanlığını kazanan Ak Partili İshak Sarı, seçim konuşmalarında verdiği sözü yerine getirmek için İller Bankası’ndan borcun silinmesini talep etmiş ancak bu teklif kabul görmemişti. İshak Sarı silinmesine gerekçe olarak usulsüz krediye onay veren İller Bankası’nın da sorumlu olduğu tezini ileri sürmüştü. İller Bankası Karasu Belediyesi’nin Hazine paylarından her ay ortalama 750 bin lira kesinti yapıyor. Kesintiler 2025 yılı sonuna kadar sürecek.

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2020, 16:12

Cihan Ersöz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER