Dokuz patron olayı

CHP İlçe Başkanı Aykut Süt, ‘’İktidar ve patron baskısı altında bir yandan işsiz kalma diğer yandan özgürlüğünden yoksun bırakılma korkusu ile mesleğini ifa eden haber emekçilerinin Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun’’ dedi.

Dokuz patron olayı

CHP Karasu İlçe Başkanı Av. Aykut Süt, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Aykut Süt mesajında şunları kaydetti:

9 PATRON OLAYI

   Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştırılan Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunun yayımlanmasına karşı olan ve kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) getirilen yasal düzenlemelerin mesleki sakıncalar doğuracağını iddia ederek, ortak bir bildiri ile sahibi oldukları gazeteleri 3 gün kapattıklarını duyurmuşlardır. Bu gelişme üzerine çalışan gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vererek basın emekçisinin zincire vurulamayacağını adeta haykırmışlardır. İşte tarihe ‘9 patron olayı’ olarak geçen bu olay sonrasında, işverenlere, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin nev’i, ücret miktarı, gazetecinin kıdemi öğelerinin mutlaka konulması, ücretlerin peşin ödenmesi gibi bazı yükümlülükler getiren yasal düzenleme ile elde edilen kazanımlar bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaktadır.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YENİDEN TESİS EDİLMELİDİR

   Üzülerek ifade etmek gerekir ki, o günlerde çalışan gazetecilerin üzerindeki patron baskısı günümüzde de varlığını devam ettirmektedir. Sayın Cumhurbaşkanı ile mevcut siyasal iktidara sevimli gözükmek isteyen veya en azından onları kızdırmak istemeyen medya patronları, çalışanlarının sesini kısmaya çalışmaktadır. Sesini kısmak istemeyen, gerçeği ap açık bir şekilde halka aktaran çalışan gazeteci ve haberciler, siyasi baskı nedeniyle işlerinden uzaklaştırılmakta ve hatta tutuklanmaktadırlar. Tutuklu gazeteci sayısında ısrarlı bir şekilde dünyada ilk 5’de yer alan ülkemizde en kısa zamanda basın özgürlüğü yeniden tesis edilmelidir. Özgür basın, yozlaşmış ve yolundan sapmış siyasal iktidarın/bürokrasinin kendilerini düzelterek doğru yolu bulmalarının temel taşıdır. Basını özgürleştirmek yerine yandaş medya oluşturmak suretiyle iktidarda kalmaya devam etmek için gerçekleri gizlemek uzun vadede ülkemizi için geri dönülemez sonuçlar ile karşı karşıya bırakacaktır.

BERTARAF EDİLMEYE BAŞLANMIŞTIR

   Bugün geldiğimiz noktada, basın emekçileri üzerindeki baskı ve tehdit unsuru sosyal medya kanalları ile bertaraf edilmeye başlanmıştır. Medya patronlarının gazete ve televizyonlarında barındırmadıkları gazeteciler kendi adlarına kurdukları sosyal medya kanalları ile tıpkı 1961 yılında olduğu gibi “DAİMA HALKIN HİZMETİNDE” olduklarını bir kez daha göstermişlerdir.

   Bu duydu ve düşüncelerle, İktidar ve patron baskısı altında bir yandan işsiz kalma diğer yandan özgürlüğünden yoksun bırakılma korkusu ile mesleğini ifa eden haber emekçilerinin, her şeye her türlü baskıya rağmen gazetecilik ve habercilik mesleğini onurlu bir şekilde icra edenlerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun.’’

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2021, 10:55

Karasu Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER