Ekrem İmamoğlu Melen Barajı'nı inceledi, açıklamalarda bulundu

İmamoğlu, ‘’İstanbul’a su temini için Melen Barajı’nın faaliyete geçmesi son derece önemli. Gövdesinde çatlaklar oluşan, yer yer zemin göçmesi yaşanan barajda tamirat başladı. Bugün DSİ yetkililerinden baraj tamiratı hakkında bilgi aldık. Zor bir sürecin titizlikle yürütüleceğine inanıyorum’’ dedi.

Ekrem İmamoğlu Melen Barajı'nı inceledi, açıklamalarda bulundu

   İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kocaali'de bulunan Melen Barajı'nı incelemek için Sakarya’ya geldi. İmamoğlu, ziyarette kendisine il başkanları ve belediye başkanlarının eşlik etmesini istedi. Karasu CHP Teşkilatı da programa katılanlar arasında yer aldı.

   İmamoğlu ziyarette barajın son durumuyla ilgili incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı. ‘’İstanbul’a su temini için Melen Barajı’nın faaliyete geçmesi son derece önemli. Gövdesinde çatlaklar oluşan, yer yer zemin göçmesi yaşanan barajda tamirat başladı. Bugün DSİ yetkililerinden baraj tamiratı hakkında bilgi aldık. Zor bir sürecin titizlikle yürütüleceğine inanıyorum’’ diyen İmamoğlu soruları da yanıtladı.

KRİTİK SORUNLAR

   Çok faydalı ve verimli bir Melen gezisi olduğunu ifade eden İmamoğlu; ‘’Bildiğiniz üzere belediye başkanı olduğumdan birkaç ay sonra 2019 yılında Melen’i ziyaret ettiğimde gördüm ki burada kritik bazı sorunlar vardı. Ne yazık ki bazı çatlaklar söz konusuydu ve yeni bir sürece ihtiyacı vardı barajın ve barajın o şekliyle hizmete açılamayacağı, tedbir alınması gerekliliği rapora dayandırılmıştı. Sonra biz burada süreci hükümetle ve Türkiye’yle paylaştıktan sonra malumunuz yatırım planına alındı ve ardından ihale süreci başlatıldı. 2020’nin şubat ayındaydı ihalesi yapıldı ve yüklenici firma ile beraber sürece başlatıldı. Tarım Bakanını ziyeret ettim ve ardından karşılıklı istişare ile sürecin yönetilmesi doğru olur kanaati karşılıklı kabul edildi. Ve o günden bu güne de DSİ ile İSKİ arasında bir iletişim bağı kuruldu. Bugün burada değerli DSİ Bölge Müdürümüzün de bizi ağırlamasıyla bence çok güzel bilgiler elde ettik’’ dedi.

'YOĞUN BİR SÜREÇ İŞLEYECEK'

   İBB Başkanı İmamoğlu, ‘’Şuan benim gördüğüm kadarıyla barajda 4 ana hususta çalışma sürdürülüyor ve sürdürülecek. Bunlardan bir tanesi barajın özellikle su geçirimsizliğini gövde öncesinde sağlayan bir çalışma, ikincisi gövdenin tümden mebranla kaplanarak su geçirimsizliğinin gövdede çatlakların yarattığı sürecin bertaraf edilmesi ile ilgili bir çalıuşma, yine kaya dolguyla çıkış tarafında bir güçlendirme ile beraber kaya dolguyla sürecin desteklenmesi ve bu gövdenin altında da zemin güçlendirilmesi diye 4 farklı işlemden bahsedildi. Bunlarla ilgili tabi yoğun bir süreç işleyecek’’ diye konuştu.

'BURADA YERLEŞİYORUZ'

   Ekrem İmamoğlu, ''Bölge müdürümüzden şunu arzu ettik; dedik ki en azından bu yaz içerisinde biraz yol yürünsün, şantiye koşulları, zemin koşulları ortaya çıksın, bu yaz içerisinde süreci net olarak kamuoyuyla paylaşırsanız belki ucunda ufak tefek yanılma olabilir ama en azından bizim için ve İstanbul için değerli bir bilgi olacaktır. Zira buradaki barajın bitmesiyle beraber İstanbul’a nakledilecek suyla alakalı İstanbul Büyükşehir Belediyesine ve İSKİ kurumumuza da ait iş ve işlemler var. Bu bağlamda biz de kendi programımızı yaparız diye fikrimizi ilettik. Sanıyorum DSİ bu konuda hem grubumuzu hem kamuoyunu iş programı açısından en yakın zamanda bilgilendirecektir. Bu 4 kavramla yürünen teknik işlemleri de yine bu istişare ile beraber İSKİ tarafındaki teknik arkadaşlar da inceleyecek, fikirlerini DSİ ile paylaşmaya devam edecektir’’ ifadelerini kullandı.

‘BAŞKA HİZMETLER DE VAR’

   ''Bu işimizin yürüdüğü esnada başka bir sürecimiz daha var ki onunla ilgili de yetkili arkadaşlarımız bize bilgi verdiler'' diye konuşan İmamoğlu, ''Hem de bugün bize katılımcı olarak eşlik eden başta Düzce ve Sakarya siyasi parti temsilcileri ve bazı ziyaretçilerimize de aktarıldığı üzere burada İSKİ’nin de başka hizmetleri var özellikle havzayı koruyan atık suları toplayan kollektörlerle baraja tek bir damlasının dahi akmayacağı bir biçimde sonraki safhaya aktaran tünellerin de yapımı içinde olmak üzere ciddi bir yatırımın içerisindeyiz. Belki de 300 milyon lirayı aşacak bir yatırım yapıyoruz. Tünellerle beraber bu 500 milyonu lirayı buluyor. Böylesi bir yatırımın da içindeyiz. Bu süreçleri başlattık. Hızla devam ediyoruz. Bir hizmet binamızı yapıyoruz. Tabiri caizse burada yerleşiyoruz’’ dedi.

İŞ VE İSTİHDAM

   ‘’Buradaki İSKİ’nin faaliyetleri İstanbul için çok kıymetli olacak’’ diyen İmamoğlu açıklamalarını şöyle tamamladı: ‘’Temiz bir havza elde etmek hatta bu anlamda çevre köylerin, çevre belediyelerin de bazı atık sularını bu kolektörlere aktarmalarıyla onlara da çevre adına katkı sunma zeminini hazırlamış olacağız. Aynı zamanda burada başta yakındaki Kocaali olmak üzere çevredeki birçok yerleşim alanlarında hem burada konumlanacak olan merkezimizin hem barajımızda oluşacak olan tesisimizin iş ve istihdamı ile ilgili de yine bu bölgeden insanların çalışması ve iş bulması konusunda da taahhüdümüzde bulunduk. Onu da İSKİ kurumumuz o kapsamda takip edecek. Bu bölgenin insanları burada ekmek yesin. Tabi buradaki temel duruşumuz ihtiyaç olduğu kadar. Bunu zaman belirleyecek. Umarım bir an önce inşaat biter, bir an önce su dolmaya başlar barajımıza. İSKİ de işlemlerini bitirir ve bu tesisimizin böyle de bir çevreye faydası olur. Bütün arkadaşlarımıza başarılar diliyorum.’’

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2021, 16:53

Karasu Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER