El freni aniden çekildi!

Türkiye’de üretilen fındığın yüzde 80’lik kısmını kendi bünyesine alan İtalyan Ferrero şirketinin son 3-4 gündür fındık alımı durdurduğu ve serbest piyasada gerileme trendine giren fındık fiyatının biraz daha düştüğü belirtiliyor.

El freni aniden çekildi!

   Fındık piyasası zor günler yaşıyor. Türkiye’de üretilen fındığın yüzde 80’lik kısmını kendi bünyesine alan Ferrero şirketi son 3-4 gündür fındık alımı durdurdu. Ani olarak düşen alımlar nedeniyle serbest piyasada zaten düşük olan fındık fiyatları daha da düştü. Bu müdahalenin fındık fiyatlarını daha da düşürmek için yapıldığı iddia ediliyor.

ALIM DURUNCA DÜŞÜYOR

   Türkiye’nin bir numaralı fındık alıcısı Ferrero fındık üreticileri tarafından birçok suçlamayla karşı karşıya. Bunlardan birincisi fındık fiyatlarıyla istediği gibi oynaması. En büyük fındık alım şirketi olduğu için alımları durdurduğunda piyasada otomatik olarak fiyatlar düşüyor. Bu nedenle üreticiler, milyonlarca üreticinin dünyanın en büyük kuruyemiş şirketi, Ferrero’nun insafına terkedildiği görüşünde.

EL FRENİ ANİDEN ÇEKİLDİ

   Karasu’da fındık alan bazı tüccarlar fınd7ık piyasasındaki ani düşüşün piyasanın en büyük alıcısı olan Ferrero’nun fındık alımını durdurmasından kaynaklandığını belirterek, “Piyasa açıldığında fındığı kilosu 25 liradan almaya başlamıştık. Ne oldu da fiyat birden bire 23 liraya düştü. Çünkü Ferrero depolarını doldurdu. Bunun böyle olacağı biliniyordu ama maalesef herkes seyretti” değerlendirmesinde bulundular.

ÜRETİCİ KAYBEDİYOR

   Dünyanın önde gelen ilk 100 firması arasında ilk 20’de olan Ferrero’nun fındığı ucuza kapatmak için türlü oyunlar sergilemesine mutlaka müdahale edilmelidir diyen uzmanlar, “Bu fiyat oyununun sonucunda fındık üreticisi kaybediyor, Ferrero kazanıyor. İktidar da olup bitene seyirci kalıyor, üreticinin mağduriyeti önemsenmiyor. Her haftaya umutla giren fındık üreticileri bu yılda umduğunu bulamazken, fiyatların artması kısa vadede beklenmiyor” değerlendirmesinde bulundular.

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2021, 17:26

Karasu Haber

YORUM EKLE
YORUMLAR
Fındıkçı kemal
Fındıkçı kemal - 3 yıl Önce

piyasada fındık yok bunlar fiyat dusuruyo, daha bahçeden toplamadim fiyatın bu şekilde olması toplama masrafın çok olduğundan çürümeye terk ettim toplanıyoruz, agacinida kışın yakmak için kullanılan hiç değilse kışın gaz , ceyran masrafın olmaz, dikkat on dönüm fındığını farelere teslim etti güle güle yiyin uşaklar.

SIRADAKİ HABER