Eş zamanlı basın açıklaması: 'Sokaklarda yaşayan hayvanlar yalnız değildir'

Sokak hayvanlarının toplatılmasına ilişkin bir basın açıklaması yayınlayan Marmara Hayvan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Derya Yücesan, bu açıklamanın Pazar günü tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak yayınlanacağını belirtti.

Eş zamanlı basın açıklaması: 'Sokaklarda yaşayan hayvanlar yalnız değildir'

9 Ocak Pazar günü tüm Türkiye’de açıklanacak bildiri şöyle:

   ‘’Sayın Cumhurbaşkanının 23.12.2021 tarihli belediye başkanları istişare ve değerlendirme toplantısında yapmış olduğu konuşmasındaki "Belediyeler barınaklar kursun ve sokak hayvanlarını toplayıp barınaklara götürsün" talimatı, belediyelerce çarpıtıldı ve yüz binlerce hayvan toplatılıp, canlı canlı gömülüp, karlı dağlara atılıp vahşice yok ediliyor.

    Türkiye'de 2004 yılında çıkan Hayvanları Koruma Kanunu, belediyelere bakımevi kurma ve kısırlaştırma yapma görevi verdiği halde, 1389 belediyeden 1200 belediye hala daha bakımevi yok, kısırlaştırma yapılmıyor. Hayvanlar çoğalıp, vatandaş şikayet ettikçe, belediyeler topluyor, bazılarını öldürüyor, dozerler ile canlı canlı gömüyor, kalanları ormanlara çöplüklere karlı dağlara atıyor, başka şehirlere atıyor. Bir taraftan katliamlar devam ederken, öte yandan üreme devam ediyor. Yani katliam ve üreme döngüsü artarak devam ediyor.

HIZLA ÇOĞALMAYA DEVAM EDİYORLAR

    Sn. Cumhurbaşkanının talimatındaki barınak kurma, bakımevi kurma kısmını umursamayan belediyeler, sadece toplama kısmını vahşice uygulamaya başladı.

     Bakımevi olan belediyeler de kapasitesi 30-40 olan barınaklara götürme kandırmacası ile binlerce hayvanı toplamaya ve yok etmeye başladılar.

     Kapasitesi 1000-2000 olan büyük dev barınakları olan belediyeler de on binlerce hayvanı toplamaya başladı. Kısırlaştırma olmadan dağa taşa ormanlara başka şehirlere atılan hayvanlar oralarda da hızla çoğalmaya devam ediyorlar. Bir taraftan katledilirken diğer taraftan atıldıkları yerlerde hızla çoğalıyorlar.

    Bu belediye vahşetleri ile sahipsiz hayvanların sayısında da patlamalar devam edecek.

HİÇBİR KURUMUN GÜCÜ YETMEDİ

    Tarım Bakanlığı ne yazık ki şimdiye kadar 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nu belediyelere uygulattıramadı, denetim yaptırmadı. Yeni çıkan 7332 sayılı yasa da 17 yıldır bakımevi kurmayan belediyelere 3-4 yıl daha yeni mühlet verdi.

     Hiçbir kurumun gücü belediyelere bakımevi kurdurmaya, kısırlaştırma yaptırmaya yetmedi.

     Sahipli iki hayvanın saldırısının bedeli, canlı canlı gömülen, yok edilen öldürülen milyonlarca masum sokak hayvanına ödettiriliyor.

     Bugün sokaklardaki sahipsiz hayvanların çoğalmasının ana sebebi belediyelerin görev yapmamasıdır. Belediyelerin görev ihmalinin bedelini de sokak hayvanları canlı canlı gömülerek, zulüm altında ölümlerle ödüyor.

TEK ÇÖZÜM KISIRLAŞTIRMADIR

      Müslüman bir ülkeye yakışmayacak katliamlar durdurulmalı.

      Hz. Peygamber (asm) Mekke'nin fethine giderken yolda yavrularının üzerine gerilmiş ve onları emzirmekte olan bir köpek görmüş ve hemen ashâbından Cuayl bin Sürâka’yı yanına çağırarak, onu bu köpek ve yavrularının başına nöbetçi dikmiştir ve ordunun yolunu değiştirmiştir. (Vâkıdî, Megazi, II, 225)

      Böylesine merhamet dini olan bir Müslüman ülkesinde şu anda hayvanlar vahşice toplanıyor, öldürülüyor ve yarı canlı gömülüyor.

      Talimatının belediyelerce çarpıtılıp vahşi toplamalar yapan katliamcı belediyelere dur diyecek tek merci sizsiniz Sn. Cumhurbaşkanım.

       Aksi takdirde, Müslüman ülkemizde belediye vahşetleri artarak devam ederken sahipsiz hayvan sayısında da patlamalar olarak artışlar olacaktır.

      Tek çözüm kısırlaştırmadır.

      Belediyelerin yasada yer alan görevlerini güçlü bir irade ile yaptırtmaktır.’’

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2022, 09:57

Karasu Haber

YORUM EKLE
YORUMLAR
Serpil ozgecit
Serpil ozgecit - 2 yıl Önce

Sokak hayvanlarinin boyle vahsice acimasizca toplanip goturulmesi ve oldurulmesi canimi cok yakiyor.tv ya bakamiyorum.cok merhametsizce yapiliyor.onlarin bir canli varlik oldugunu unutmayalim.sizlere katiliyorum.insAllah sesimizi duyarlar.ve bu vshsete son verilir

SIRADAKİ HABER