‘'Gazeteci eleştirisine ceza uygulanamaz’'

Anayasa Mahkemesi, Hatay’da yerel bir mahkemenin verdiği, bir gazeteciye ceza davası ile ilgili dosyada basın özgürlüğünün ihlal edildiği kararı doğrultusunda, gazeteciye 13.500 TL tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

‘'Gazeteci eleştirisine ceza uygulanamaz’'

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI; ‘GAZETECİ ELEŞTİRİSİNE CEZA UYGULANAMAZ’

Resmi Gazete’de yer alan karara göre, Hatay’da bir yerel gazete sahibi, bir avukat hakkında çeşitli iddialarda bulunarak 2 ayrı haber kaleme aldı. Bunun üzerine avukat, gazeteci hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargılama sonucu, Hatay 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 2 ayrı yazıda geçen ifadeler nedeniyle gazeteciye “hakaret” suçundan hapis cezası verdi. Kararın temyiz edilmesi üzerine, Yargıtay 18. Ceza Dairesi kararı onadı. Antakyalı Gazeteci, hak ihlali iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı. Başvuruyu değerlendiren Yüksek Mahkeme, başvurucunun “ifade ve basın özgürlüğünün” ihlal edildiğine hükmetti ve 13 bin 500 lira tazminat ödenmesine karar verdi.

FARKLI SESLER SUSTURULAMAZ

Anayasa mahkemesi kararına göre; Olayda, başvurucunun cezalandırılmasına konu edilen ifadelerin, ilk derece mahkemesi tarafından olgusal isnat olarak nitelendirildiği, gazetecinin iddialarının hangi sebeplerle hakaret suçunu oluşturduğuna dair değerlendirme yapılmadan hüküm verildiği anlatıldı.

Kararda, şu tespitler yapıldı:

“Gazetecilerin, kamuoyunu bilgilendirmeye, hatta yönlendirmeye çalışmaları, demokratik bir toplumda kaçınılmazdır. Rahatsız edici de olsa, yapılan bilgilendirme ve eleştirilerin cezalandırılması caydırıcı etki doğurarak, toplumdaki ve kamuoyundaki farklı seslerin susturulmasına yol açabilir. Cezalandırılma korkusu, çoğulcu toplumun sürdürülebilmesine engel olabilir.

İlk derece mahkemesinin, başvurucu aleyhine davayı kabul etmesini haklı göstermek için sunduğu gerekçeler, uygun ve yeterli kabul edilmemiş, başvurucunun Anayasa’nın 26. ve 28. Maddeleri kapsamındaki ifade ve basın özgürlüğü haklarına uygulanan sınırlamaların toplumsal ihtiyaca karşılık gelmediği kanaatine ulaşılmıştır.”

Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2021, 13:53

Karasu Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER