Karasu halkına atılan milyonlarca liralık kazık!

İçişleri Bakanlığı müfettişinin soruşturma raporuna geçen bir ibare var. Şöyle diyor: “İhalede belirtilen işlerin yapımı sonrasında hazırlanan şişirilmiş faturalarla ilgili firmalara 22 milyon lira fazladan para ödendiği tespit edilmiştir.”

Karasu halkına atılan milyonlarca liralık kazık!

   Karasu Belediyesi'nin İller Bankası'na olan kredi borçları yeniden yapılandırıldı.

   Anladığımız kadarıyla borçlar, kredilerin alındığı tarihte uygulanan faiz oranı bir miktar artırılarak uzun vadeye yayıldı.

   Yeni takvime göre krediler için 2040 yılı sonuna kadar Hazine paylarından her ay 455 bin 740 lira kesinti yapılacak. Tam 20 yıl bu parayı ödeyeceğiz.

   Önceki kesinti aylık 974 bin 855 liraydı. Dolayısıyla, yeni yıldan itibaren belediyeye her ay ortalama 500 bin lira fazla para gelecek.

   Bu nedenle herkeste bir sevinç bir sevinç, sormayın gitsin!

   Başkan Sarı açıklaması sırasında belediyenin her türlü hesabının açık olduğunu ve yapılandırma ile ilgili bilgilerin meclis üyeleri ve basınla paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.

   Biz de bu söze güvenerek oturum bittiğinde görevlilerden yapılandırma tablosunu istedik. Talebimiz soğuk karşılanınca bu kez Başkan Sarı'ya başvurduk. Konuşmalarımızı duyan yardımcısı tablonun yer aldığı belgeyi getirdi.

   Gazeteye geldim ve  bazı meclis üyelerini telefonla arayarak borç yapılandırma tablosu hakkında yorumlarını sordum. Çoğu merak etmemişti. Alanlar ise hesabın içinden çıkamadıklarını söylediler.

   İşin bu kısmını bir başka yazının konusu, geçiyorum.

   Sokaktaki vatandaşın görüşlerini öğrenmek istedim. 'Borçların uzun vadeye yayılmış olmasını nasıl buluyorsunuz?' şeklindeki soruma istisnasız olarak 'Sence doğru olmadı mı?' şeklindeki kontra soruya muhatap oldum

   Genel yaklaşım şöyle:

   'Bu borç nasıl olmuşsa alınmış. Biz geçmişe değil geleceğe bakalım. Ödeme takvimi 20 yıla yayılmışsa bu bir kazanç demektir. Artık belediyeye fazla para gelecek. Sen ona bak!'

   Ben ona da bakıyorum ama karşıma şu gerçekler çıkıyor…

   Karasu Haber Gazetesi olarak  'büyük kredi’ için mecliste başkana borçlanma yetkisinin verildiği 2015 Aralık ayından beri konuyu izliyoruz.

   Dönemin Belediye Başkanı'na 100 milyon lira borçlanma kararı alınan toplantısının çıkışında, belediye koridorunda meclis üyelerine herkesin duyacağı biçimde "Bu kredi belediyenin de sizin de başını derde sokar. Hemen olağanüştü toplantı isteyip yetkiyi iptal edin" uyarısında bulunmuştum.

   Tabi çoğu üyenin bir kulağından girdi diğerinden çıktı.

   Şimdi bakıyoruz, o dönemin 24 meclis üyesi, belediye başkanı, onlarca personel, yapılan işlerin ihalesini alan şirketlerin 7 mensubu hakkında açılan davalara her gün bir yenisi eklenmekte.

   'Büyük krediye' dönersek...

   46 milyon liranın geriye ödemesi Mart 2016 yılında başladı ve bu güne kadar devam etti. Yapılandırma sonrası yeni borç 105 milyon 206 bin 083 lira 80 kuruş.

   Bu tabloya göre 46 milyon liralık kredi için Karasu halkı olarak İller Bankası'na ödeyeceğimiz faiz yaklaşık 60 milyon liradır.

   Yani faiz ana parayı geçmiş durumdadır.

   Acele etmeyin, daha bitmedi…

   İçişleri Bakanlığı müfettişinin soruşturma raporuna geçen bir ibare var. Şöyle diyor:

   “İhalede belirtilen işlerin yapımı sonrasında hazırlanan şişirilmiş faturalarla ilgili firmalara 22 milyon lira fazladan para ödendiği tespit edilmiştir.”

   Şimdi bu miktarı da yukarıdaki faize ekleyin; oldu mu size 82 milyon lira.

   Neredeyse belediyenin 2 yıllık bütçesi kadar faiz ödemesi, iyi mi!

   İşte Karasu Belediyesi’ne, dolayısıyla Karasu halkına atılan kazık budur!

  Kendimi sorguladım ve "Doğru yanıt almak istiyorsan soruyu doğru sormalısın" dedim. Ve soruyu değiştirdim…

   Bu kez soruyu “Alınan 46 milyon lira krediyle neler yaptık? Bunlar acil olarak yapılması gereken işler miydi?” diye yönelttim.

   Üç sentetik sahayı herkes biliyor. (Üstelik resmi amatör küme maçlarının oynandığı Karasu Atatürk Stadı ışıklandırmadan yoksunken bu mahalle sahaları aydınlatma direkli.)

   32 Evler semtine tenis kortlu park yapıldı. İki-üç yılda neredeyse tüm malzemeleri çürüdü.

   Çat pat yağmur suyu borularını hatırlayan da var; hepsi bu…

   Şehir içindeki bazı cadde ve sokaklara yağmur suyu tahliye boruları döşendi. Peki, nereye akıtılıyor bu boruların topladığı sular? Şehir içinden geçip Sakarya Nehri’ne bağlanan kanala…

   O kanal maalesef nehre akmıyor.

   Bunun için kanal ıslahı gerek…

   Bunun için yağışlı havalarda şişen suların devasa motopomplarla deşarj edilmesi lazım.

   Böyle bir proje hazır ama maliyeti şimdilik 32 milyon lira. Finansman bulunup başlanana kadar kim bilir kaç liraya çıkacak!

   O kredi ile hiç de acil olmayan işler yerine kanal ıslahı yapılamaz mıydı?

   Bitirirken…

   Son mecliste Sahil Projesi’nin başlayacağını belirten Başkan Yardımcısı Hilmi Bey sunumunu şu cümleyle bitirdi:

   “Doğu Karadeniz Caddesi’ndeki parkeleri sökmeye başlıyoruz!”

   O yolun parkeleri ne zaman döşenmişti?

   Kaç liraya mal olmuştu?

   Ne zamandır caddelerden parkeler sökülüp yerine asfalt dökülüyor. Bunun belediyeye maliyeti nedir?

   Bu soruları soracak bir babayiğit çıkar mı dersiniz?  

  

  

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2020, 00:18

Cihan Ersöz

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ertuğrul Hakan
Ertuğrul Hakan - 3 yıl Önce

Devletin mali Deniz yemeyen k****

Karasu
Karasu - 3 yıl Önce

Yazıdan anladığım şey şu, 22 Milyon TL iç edilmiş.
Şimdi bende bir soru sorayım, hem yazıyı yazana hemde tüm okuyanlara:

Karasu halkının her bir ferdine bu paranın iç edildiğini belirleyen devlet yetkilisinin hazırlamış olduğu raporunu okutsanız, ertesi günde seçime gitseniz sizce sonuç ne olur ???
Siz şimdi herhalde cevap istiyorunuz. O halde size cevabı Kainatın Efendisi versin:

"Kema tekûnu yüvellâ aleyküm.
Nasılsanız öyle yönetilirsiniz."

Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v)

Saygılar

Gazi Taşçıoğlu
Gazi Taşçıoğlu - 3 yıl Önce

Alkışlar Belediye'ye yapılandırma yaptığı için. Yada sahil yolundaki ekonomik ömrü bitmemiş taşların sökülmesi için veya yapmış oldu ğu şaibeli ihaleler için.

1.YAŞAR PETROL ÜRÜNLERİ OTOMOTİV TARIM ÜRÜNLERİ TEKSTİL İNŞAAT VE MÜTEAHHİTLİK ORMAN ÜRÜNLERİ LTD ŞTİ -Madeni Yağ Alım İşi- 2019/323526 -SAKARYA - 09.07.2019 10:00 - Yaklaşık Maliyet 237.142,00 TRY- Sözleşme Bilgileri- 274.826,00 TRY Mal - Pazarlık - Pazarlık (MD 21 F) Bahse konu ihale Pazarlık Usulü yapılıyor ve Yaklaşık Maliyetin çok üstünde ihale bu firmaya veriliyor.

2.DÜNYALAR ASFALT YOL YAPI NAK.TAAH.MA DEN.TİC.SAN.LTD.Sıcak Karışım Binder Asfalt Alım işi 2 etap-2020/574513 - SAKARYA - 27.10.2020 11:00-Yaklaşık Maliyet-322.656,00 TRY-Sözleşme Bilgileri 320.000,00 TRY-Mal - Pazarlık - Pazarlık (MD 21 F) yaklaşık maliyetin dibine verilmiş bir ihale daha.

3.DÜNYALAR ASFALT YOL YAPI NAK.TAAH.MA DEN.TİC.SAN.LTD.Sıcak karışım binder asfalt-2020/532194 - SAKARYA - 13.10.2020 11:00 -Yaklaşık Maliyet -323.059,32 TRY-Sözleşme Bilgileri - 312.390,00 TRYMal - Pazarlık - Pazarlık (MD 21 F) yaklaşık maliyetin dibine verilmiş bir ihale daha. Allah Allah aynı firmaya aynı iş aynı pazarlık usulü ile Açık ihale yapmamak için ihaleler bölünmüş birde çok enteresan.

Yapılan açık ihalelerde de durum farklı değil hepsine neredeyse tek katılım ve hepside bölünmüş yapım işleri mesela Muhtelif Cadde ve Sokaklarda Fırçalı Beton Uygulaması Yapım İşi. 2020 yılında kaç tane yapılmış ve hep aynı firmamı almış bakmak lazım İhaleler aynı yıl içerisinde parasal limitler ve istenen iş deneyim oranlarını karşılamadığı içinmi bölünmüş bakmak lazım, acaba iki dosyadaki fiyatlar da farklılıklar varmı onada bakmak lazım.

Bazı açık ihalelerde "İhaleye tek firma katıldığı için gerekli rekabet ortamı yaratılamamıştır. Bu sebeple iptal kararı alınmıştır" denilirken mesela İlçemizdeki Muhtelif Yolların Kayar Kalıplı Beton Finişeri İle Bordür Yapılması İşi sonra neden bir çok pazarlık usulü ve açık ihaleye tek katılım olmasına rağmen ihale rekabete oluşmadığı için iptal edilmemiş. Yoksa firmanın vergi sgk borcu yada belgesini uygun değildi diye düşünüyor insan ....Sonra bir bakıyorsun aynı ihale daha önce tek katılım ile yapılmış ve yaklaşık maliyet 536.625,00 TRY sözleşme bedeli 535.000,00 TRY acaba ihalenin yaklaşık maliyeti firmayamı sızdırılmış 1.625 tl eksik ile ihale yaklaşık maliyetini yakalamış. 2020/90648

İshak Sarı davul zurna çaldı, Belediye soyuldu belediye bitirildi diye bir bakıyorsun sadece ufak bir incelemede bunca Kanunsuz ihale ortaya çıkıyor. Acaba 22D yani doğrudan temin alımlarda durum nedir birde onları anlatmaya başlasak İshak Sarı yerinde oturamaz.

DEMA
DEMA - 3 yıl Önce

FAİZ DEMASAK.... BUNLAR FAİZ YEMAZ... BORÇ ALIM/KATILIM PAYI GERİ ÖDEME BİŞEDE DEĞİLMİŞ... BÜYÜTMEYE GEREK YOK. 60 TRİLYONA NE YAPILIRKİ.....

SIRADAKİ HABER