Moderin kompile!

TÜRKİYE KOMPLO TEORİLERİNE NASIL BAKIYOR DERSİNİZ?

Moderin kompile!

Fransızcadan dilimize geçmiş başlıktaki deyimin orijinali ‘modern komplo’dur.

Çevirisi, Karamürsel eski müftüsü Ali Efendi’nin oğlu, Milli Görüş’ün sivri dilli propagandisti, Refah Partisi’nin Rize eski Belediye Başkanı ve Rize eski milletvekili Şevki Yılmaz’a aittir.

Yılmaz, Türkçede iki sessiz harfin yan yana olamayacağı kuralından hareketle her iki sözcükteki bitişik sessizlerin arasına birer ince sesli yerleştirmiş, bununla yetinmeyerek sondaki kalın sesliyi de ince sesliye dönüştürmüştür.

Kimileri bunun çeviri değil Karadeniz şivesine dönüşüm olduğunu iddia etse de, sonuçta Yılmaz’ın amacı partisine yöneltilen ‘lâiklik karşıtı’ olduğu şeklindeki salvoları savuşturmaktır.

Şevki Yılmaz’ın ‘moderin kompile’ si partisini kapatılmaktan kurtarmamış ama kendisine Türk insanının komplo teorilerine çok çabuk inandığı gerçeğini keşfeden politikacı unvanını kazandırmıştır derim.

Yılmaz bugün bile hangi ilimize gitse onu konvoyla sınırda karşılayacak onlarca kişi bulur.

Komplo teorilerine körü körüne inananların yanı sıra, siyaset-ticaret-din ve sosyal çıkar amacıyla inanmaya kendini zorlayanlar olduğu bir gerçektir. Bir diğer tahminim, bu teorilerin söylentilerle filizlenip dal budak saldığı şeklindedir.

Örnek isterseniz buyurun…

1967-70 yılları Öğretmen Okulu’nda yatılıyız. Bolu’nun sert kışında kar kalınlığı bir metreyi geçince bin 200 öğrenci kar tatili beklentisi içine girerdik.

Okul idaresi pek oralı olmazdı. Bu kez gece mütalaası arası üç beş kafadar üst kattan başlayarak okulun tüm koridorlarını turlar, sohbet havasıyla ve yüksek sesle ‘Kar tatili varmış’ söylentisi yayardık.

Dedikodu etkili olur, zemin kata indiğimizde kendi palavramıza biz bile inanırdık. Sonuç olarak devirdiğimiz o domino taşı sırasıyla okul yönetimini, Milli Eğitimi ve Valiliği de büker, çok geçmeden beklenen tatil kararı çıkardı.

Hele bu tatil Çarşamba günü başlarsa hafta sonu da eklendiğinde yarıyıl tatilinin üçte biri kadar yan gelip yatma şansı doğardı ki, değmeyin keyfine gitsin!

* * *

Merkezi İngiltere’de bulunan, internet tabanlı bir pazar araştırması şirketi, 21 ülkeden 22 binden fazla kişiyle görüşerek komplo teorilerine inanıp inanmadıklarını sormuş. (*)

Araştırmaya katılan Türklerin yüzde 55’i, ABD hükümetinin 11 Eylül saldırılarında parmağı olduğu iddiasına ‘kesinlikle’ veya ‘muhtemelen doğru’ cevabını vererek 21 ülke arasında birinciliği kimselere bırakmamış.

Meksika ikinci, Mısır üçüncü olurken Danimarka yüzde 9’la sonunculuğa razı olmuş!

Bilim insanları ne derse desin, dünyada çoğu kişi covid-19 dâhil tüm aşıların zararlı olduğuna ve bunun halktan saklandığına inanıyor.

Araştırmanın bu sorusunda birincilik Güney Afrika’ya gitmiş! İkinci Nijerya olurken bu kategoride yüzde 48’le üçüncülük madalyası takmışız! Zavallı Danimarka yine sonunculuğu kimseye kaptırmamış.

‘Dünyayı gizli bir grubun yönettiğine inananlar’ arasında Nijerya yüzde 78’le açık ara ipi göğüslemiş. Güney Afrika ikinci, Meksika üçüncü... Bize de teselli ikramiyesi olarak yüzde 57 ile dördüncülük düşmüş.

‘Dünya dışı yaşam ile gizli gizli temas kuruluyor!’ teorisinde yüzde 41’le bronz alıyoruz. ‘İklim değişikliği palavra’ diyenler arasında beşinciyiz, Danimarka yine sonuncu…

ABD’nin 1969 yılında ay’a inmediği iddiası da sorular arasında. Burada da ‘inanmayanlar’ sıralamasında ikincilik kürsüsündeyiz.

Komplo teorilerine bu kadar teşne bir ülkede, hemen her gün siyasi getiri amaçlı yeni teorilerin vizyona girmesi doğaldır…

Sonuçta…

Yıllar önce terör örgütünce kaçırılan evlatlar, tutuldukları mağarada başlarına birer kurşun sıkılıp şehit edildiğinde ‘Askeri operasyon sırasında öldüler’ komplosu yayılır.

Seçilmiş rektör isteyen üniversite öğrencisine başı ezilecek hain; vatan-millet-polis-ordu düşmanı…

Kabahati yüze vurana terbiyeden yoksun…

Başarısızlığı eleştirene ahlâksız sıfatları reva görülür.

(*) Gülay Erdemli. Karar- 13.02.2021                                                                              

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2021, 16:21

Cihan Ersöz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER