O müftü kendini bu sözlerle savundu: ‘Sözlerim farklı yönlere çekildi’

Misafir olarak bulunduğu Karasu’da verdiği vaazda Atatürk’e, Selanik göçmenlerine ve FB Kulübü Başkanı Ali Koç'a hakaret iddiasıyla yargılanan eski Akçakoca Müftüsü Şaban Saytekinoğlu hakkında açılan davanın ikinci duruşması yapıldı. Soytekinoğlu savunmasında sözlerinin yanlış yerlere çekildiğini belirterek “Heyecanım üslubumu etkilemiş olabilir” dedi.

O müftü kendini bu sözlerle savundu: ‘Sözlerim farklı yönlere çekildi’

13 Aralık Pazartesi günü Karasu 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına Müftü Şaban Soytekinoğlu ile savunma avukatları ve müdahil avukatlar hazır bulundu. Suçlamalara karşı savunmasını yapan Soytekinoğlu suçlamaları kabul etmedi ve “O vaazdaki konuşmamda Atatürk ile Selanik göçmenlerini kastetmedim. Gezi olaylarında otelinde insanları oteline alan, şirket sahibi ve kulüp başkanı diyerek sözünü ettiğim kişi Ali Koç değildi. Sözlerim yanlış anlaşıldı” ifadelerini kullandı.

SİYONİSTLERİ KASTETTİM

Şaban Soytekinoğlu’nun mahkeme tutanaklarına yansıyan savunması şöyle:

“İddianameye konu video görüntülerinde benim sadece belirli bir kısım konuşmam dosyaya sunulmuştur. Öncesinde ve sonrasını görüntülerde kestikleri için konuşmanın ana konusunu ne olduğu belli olmamıştır. Farklı yönlere çekilmiştir. O gün Filistin’de insanlara yönelik olarak Siyonizm’in saldırıları mevcuttu. Müftülüğün verdiği hutbede Filistinlilere dua edilmesi istenmişti. Bu konuyla ilgili olarak vaaz verirken öncelikle Siyonizm’in nasıl başladığını, insanlara, devletlere neler yaptığını, Osmanlı devletini nasıl parçaladığını ve şu anda Türkiye Cumhuriyetine yönelik hala devam eden saldırıların neler olduğundan bahsettim.”

O SÖZÜ GENEL KULLANDIM

“Suça konu videoda geçen Selanik göçmenlerinden kastım, geçmiş tarihte Siyonizm’in merkezinin Selanik olması ve buradan yönetilmesine başlanması sebebiyle bahsettim, kesinlikle Mustafa Kemal Atatürk'ü veya şuanda ülkemizde yaşayan Selanik göçmenlerini kastetmedim. Konuşmamın devamında geçen Gezi olaylarında otellerinde insanları barındıran, şuanda bir şirketin sahibi ve bir takımın başkanı olduğunu söylediğim kişi Ali Koç değildir. Ben bu sözü genel kullandım, kimseyi özellikle kastetmedim. Şuanda takım başkanı olan şirket yöneticileri vardır. Özellikle hedef göstermedim. Kendisi bunu üstüne almış olabilir.”

AMACIM O DEĞİLDİ

“Bu vaazı vermekteki amacım insanların başına gelen kötü olayları üstüme düştüğü şekilde dilimle düzeltmeye çalışmaktır. Herkesin görevi farklıdır, bende kendi üzerime düşen vazifeyi bu şekilde yerine getirdim. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum, beraatıma karar verilsin.”

DAVA ERTELENDİ

Duruşmada daha sonra sanık avukatları ile müdahil avukatlar dinlendi. Mahkeme ara kararında söz konusu günde hutbe konusunun ne olduğunun sorulması için Karasu Müftülüğü ’ne müzekkere yazılmasına ve diğer tanıkların dinlenmesi için davanın 7 Şubat 2022 tarihine ertelenmesine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Akçakoca ilçesi müftüsü Şaban Soytekinoğlu, 14 Mayıs’ta Karasu’da verdiği vaazda Selanik göçmenlerini, Gezi eylemlerini ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’u hedef alarak “Şu kadroya bakın, yüzde doksanı Selanik göçmeni ve Sabatayist. Ne demek Sabatayist? Müslümanlığa girmiş gözüken Yahudiler, aslında Müslüman değil. Bunlar dünyanın neresinde olursa olsun şu an ses çıkarmadıklarına bakmayın. İstanbul’da Gezi olaylarında hotellerinde insanları barındıran kimdir? Gene Yahudiler. Şu anda şirketin, bir takımın da başkanı. Bunlar gücü, kuvveti eline geçirdiği zaman sana da aynısını yaparlar” şeklindeki konuşması videoya kaydedilmiş ve bu sözlerinden dolayı hakkında dava açılmıştı.

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2021, 12:08

Cihan Ersöz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER