O müftünün yargılandığı dava başladı

Verdiği bir vaazda Balkanlardan Türkiye’ye göç eden Türkleri ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Şen’i hedef alan dönemin Akçakoca Müftüsü Şaban Soytekinoğlu’nun yargılanmasına başlandı. Müftü ilk duruşmaya katılmadı.

O müftünün yargılandığı dava başladı

Karasu 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 4 Ekim 2021 Pazartesi günü (bugün) başlayan duruşmaya müftü hakkında suç duyurusunda bulunan Adana Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı ve üyeleri, bazı illerin Balkan Türkleri dernekleri ve Atatürkçü Düşünce Derneği yöneticilerinin yanı sıra CHP Karasu İlçe Başkanı Aykut Süt ve müştekilerin avukatları ile İşadamı Ali Koç’un avukatı Serpil Telek Emre katıldı. Sanık Müftü Soytekinoğlu’nun avukatı mazeret bildirdiğinden duruşmada yetkilendirdiği Av. Murat Çelik hazır bulundu.

‘ATATÜRK’Ü HEDEF GÖSTERDİ’

Müşteki beyanlarının alınması sırasında konuşan ADD Sakarya Şubesi eski başkanı Aslıhan Ateş, Müftü Soytekinoğlu’nun video görüntülerindeki beyanlarının, ülkemizin kurucusunu açıkça aşağılama beyanları içerdiğini belirterek, “Bu şekilde beyanda bulunanlar cezalandırılmadığı takdirde halkın bir kesiminin hedef almaya devam edeceklerdir” dedi.

‘LEHE HÜKÜMLER UYGULANMASIN’

Yaptıkları suç duyurusuyla davanın açılmasına öncülük eden ve 15 kişilik dernek üyesi grubuyla duruşmaya müşteki olarak katılan Adana Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Aziz Sağıroğlu da Müftü Soytekinoğlu’nun Selanik göçmenleri üzerinden Mustafa Kemal Atatürk’e ve Balkan göçmenlerini aşağılayan beyanlarda bulunduğunu hatırlatarak, sanıktan şikâyetçi olduklarını ve davaya katılmak istediklerini söyledi.

‘SANIK ÜST HADDEN CEZALANDIRILMALI’

İşadamı ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç’un vekili olarak duruşmada söjz alan Av. Serpil Telek Emre şunları söyledi: “Sanık beyanlarında açıkça Gezi olaylarında otellerinde insanları barındıran Yıldırım Ali Koç’u hedef almıştır. Sanığın üst hadden cezalandırılmasını, lehine olan hükümlerin uygulanmamasını talep ediyoruz.”

Davaya müdahillik isteminde bulunan CHP Karasu İlçe Başkanı Av. Aykut Süt de “Sanığın cezalandırılmasını ve lehe hükümlerin uygulanmamasını gelecek nesiller adına talep ediyoruz” diye konuştu. Duruşmaya

KOÇ’A KABUL DERNEKLERE RED

İfadelerin alınmasının ardından Hâkim Aslı Kılıçaslan, beyanları alınan veya alınmayan müşteki ile müşteki vekillerinin suçtan doğrudan etkilenmedikleri gerekçesiyle katılma taleplerinin reddedildiğini; diğer müşteki Yıldırım Ali Koç’un suçtan zarar görme ihtimali dolayısıyla kamu davasına ve duruşmalara kabulüne karar verildiğini bildirdi. Hâkim ayrıca avukatının talebi doğrultusunda sanık hakkındaki adli kontrol karanının kaldırıldığını ve gelecek duruşmanın 13 Aralık gününe ertelendiğini belirtti.

ORTAK AÇIKLAMA

Duruşma çıkışında Karasu Adliye Sarayı önünde müdahil dernekler adına ortak bir açıklama yapan Adana Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Aziz Sağıroğlu, bu davanın takibi için Adana’dan geldiklerini ve davanın her aşamasını izleyeceklerini söyledi. Sağıroğlu, “Atatürkçü Düşünce Dernekleri ile Balkan Türkleri Dernekleri olarak ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Balkan Türklerinin hedef alınmış olmasını asla kabul etmiyoruz. Bu halkın bir kesimine karşı işlenmiş aleni bir suçtur. Cezasız kalmamalıdır” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde müftülük yaparken bayram ziyareti için geldiği memleketi Karasu’daki bir camide Kabakoz Mahallesi İsmail Sadi Camii'nde 14 Mayıs 2021’de verdiği vaazda isim vermeden işadamı ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç’u ile Balkan göçmeni Türkleri hedef gösteren Şaban Soytekinoğlu hakkında kamuoyundan gelen tepkiler üzerine dava açılmıştı. Soytekin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından önce açığa alınmış, bir süre sonra da Kocaeli’ne atanmıştı.

Konuşmanın videosu: https://www.dailymotion.com/video/x81garw

İSTENEN CEZA NE KADAR?

TCK'nın 216. maddesine göre hakkında dava açılan Müftü Şaban Soytekinoğlu için bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Madde şöyle: “Halkın sosyal sınıf, ırk, gürültü, mezhep Veya bölge bakımından Farklı özelliklere Sahip Bir kesimini, Diğer Bir kesimi aleyhine kin düşmanlığa ziyaretinde alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu Güvenliği Açısından açık ziyaretinde Yakın Bir tehlikenin Ortaya çıkması Halinde, bir Yıldan üç Yila Kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2021, 13:13

Cihan Ersöz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER