O proje tamamlanmadan Yenimahalle baskınlardan kurtulamaz

Çarşamba gece yarısı başlayan fırtına ve şiddetli yağışın etkisiyle kabaran Karadeniz’in dalgaları Sakarya nehir ağzından içeriye girerek kıyıdaki iş yerleri ve teknelerde tahribata yol açmıştı. Benzeri olayın geçmişte defalarca yaşandığını hatırlatan mahalle sakinleri, DLH ve DSİ’nin başlattığı nehir ağzı kıyı mendireği projesi tamamlanmadan sorunun devam edeceğine dikkat çekiyorlar.

O proje tamamlanmadan Yenimahalle baskınlardan kurtulamaz

Yenimahalle sakinleri ve özellikle balıkçı teknesi sahipleri ile nehir boyunda işletmeleri bulunan esnafların yıllardır kâbusu olan ‘fırtına sonrası Sakarya nehrinde meydana gelen su yükselmesinin tetiklediği su baskınlarından biri daha gerçekleşti. 12 Ocak 2022 Çarşamba akşamı patlayan fırtına nedeniyle nehir ağzından içeriye giren azgın dalgalar tahribata yol açtı. Yüksele nehir suları kıyıdaki işletmelerde tahribata yol açtı. Yollar selin sürüklediği kum, talaş, naylon türevi atıklarla doldu. Balıkçı lokantasına dönüştürülmüş bir tekne, suların yükselmesine bağlı olarak zeminle olan bağını kopartarak battı.

AĞIZ AÇILDI SORUN BİTMEDİ

Karasu Haber’in konuyla ilgili olarak bilgilerine başvurduğu Karasu Su Ürünleri Kooperatifi yöneticileri, Karasu Limanı’na alınmayan büyük balıkçı teknelerinin, kış aylarında Sakarya nehir ağzı çıkışının daralarak sığlaşması sonucu içeride veya denizde mahsur kaldığını belirterek, yıllarca süren bu sorunun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan bir düzenleme projesiyle aşılması için çalışma başlatıldığını söylediler. Kooperatif eski yöneticilerinden Ali Osman Karaman, uzun süre bizzat takip ettiği projenin iki yıl önce uygulamaya konulduğunu hatırlatarak, “Nehir ağzı açıldı. Ancak bu sefer fırtınalarda içeriye dalga girişiyle birlikte nehrin geriye basmasıyla kıyılar tahrip oluyor. Nedeni, iki deniz mendireğinin projedeki şekliyle bitirilmemesi. Her iki taraf mendirekleri tamamlanmadan Yenimahalle ve İhsaniye’de uykusuz geceler sona ermez” diye konuştu.

PROJE YARIM KALDI

Edinilen bilgilere göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün hazırlayıp ihale ettiği, DSİ’nin de nehir içi taşlamasının üstlendiği Sakarya Nehir Ağzı Çıkışı Sahil Düzenlemesi Projesi ödenek yokluğu gerekçesiyle tamamlanamadı. Projede Nehir çıkışına 425’er metre uzunluğunda iki deniz mendireği yapılması öngörülüyor. Şu anda sadece İhsaniye Mahallesi tarafındaki mendireğin 125 metresi tamamlanmış durumda. Nehir içine doğru 200 metrelik taşlama işi ise DSİ tarafından üstlenildi. Su Ürünleri Başkanı Atilla Bıçakçı basına yaptığı açıklamada, sezon başı yetkilileri uyardıklarını ve çıkacak bir fırtınada mahallenin sular altında kalacağı endişesini kendilerine ilettiklerini söyledi. Bıçakçı, “Mendirekler bitmeden sorun bitmez” dedi.

FENER TEHDİT ALTINDA

Diğer taraftan yüksek dalgalar, geçtiğimiz yıl yenilenerek hizmete alınan deniz fenerini de tehdit ettiği gözleniyor. Dalgaların fener çevresini tahrip ederek dip kısmını boşalttığı ve önlem alınmaması halinde istenmeyen bir sonucun yaşanabileceği belirtiliyor. Su Ürünleri Kooperatifi’nin durumu Samsun’da bulunan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ilettiği ifade ediliyor.

DOĞRU PROJE GÜÇLÜ DENETİM

Son yıllarda sıkça gündeme gelen ‘kıyılarda su baskınları’ konularının kıyı mühendisleri dalının görev ve çalışma alanı içinde girdiği biliniyor. Bu konuda hazırlanmış yüzlerce rapor, ülkemizde ve tüm dünyada deniz ve kıyılarda yapılan mühendislik uygulamalarındaki başarının, ancak kıyı mühendisliği eğitimi veren, araştırmaları yürüten üniversiteler, uygulamayı yapan ilgili kuruluşlar (üniversiteler, kamu ve özel sektör kuruluşları ve yerel yönetimler) arasında dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel bilgi akışının tam ve doğru yapılması ve güçlü bir denetim mekanizmasının kurulmasıyla mümkün olduğuna vurgu yapıyor. Raporlara göre tüm dünyadaki kıyılar toplamının 1 milyon km uzunluğunda olduğu ve bunun yüzde 60’ında benzer sorunlar yaşandığı bilgisine  yer veriliyor.

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2022, 17:53

Cihan Ersöz

YORUM EKLE
YORUMLAR
ŞAKİR ŞEN
ŞAKİR ŞEN - 2 yıl Önce

İhsaniye mendireği öncesi, Yeni Mahalle nehir dolgu hattında erozyon şikayeti yoktu. Buna karşılık İhsaniye kumsalında erozyon ve kumsal kaybı vardı. DLH çalışmasından sonra ise, nehrin Yeni Mahalle tarafındaki, fenerin de üzerinde bulunduğu dolgu burun ile devamındaki kumsalda malzeme ve kum kaybı gözlenmektedir. Bu durumu Karasu kumsalında yapılan mahmuzların kıyıda oluşturduğu erozyona benzetebiliriz. İhsaniye hattındaki kuvvetli kıyı yapılanması Yeni Mahalle'nin zayıf dolgusu ile kumsalını tehdit etmeye başlamıştır. Daha önce, Yeni Mahalleye göre daha geride duran İhsaniye kumsalını hatırlayalım. Bu yapılanma ile geriye çekilme sırası Yeni Mahalle kumsalına ve kıyısına gelmiştir. Bu durum, yapılanmanın daha çok olduğu Yeni Mahalle için maddi kayıp anlamı taşımaktadır. Eğer, Karasu Balıkçı Limanı yapılmadan önce, İhsaniye'deki taşlama devam ettirilirse, Yeni Mahalle kıyısındaki erozyon ve kütle kaybı, daha fazla artacaktır. İlerleyen zaman içerisinde kıyı erozyonunu önlemek için. Karasu kumsalındaki dalgakıranların benzeri, Sakarya nehri önünde de yapılabilir. Yıllar önce, Yeşilırmak önünde, kıyı erozyonunu önlemek için yapılan Y şeklindeki mahmuzları hatırlarsın. Sonuç olarak, nehir ağızlarına ya hiç dokunmayacaksın; Ya da sonuçlarına katlanacaksın. Durum budur.

SIRADAKİ HABER