Prof. Dr. Köroğlu, koronavirüsün uğradığı mutasyonları ve aşıların mutant virüse olası etkilerini değerlendirirken ‘’Mutasyon, virüslerin genetik kod dizisinde meydana gelen bir değişimdir. Genetik kodlar DNA ve RNA ile taşınabilmektedir. Koronavirüsün genetik kodlarını taşıyan RNA molekülleridir ve bu moleküller doğası gereği mutasyon oluşumuna daha yatkındır. Grip (infulenza) ve HİV gibi virüsler RNA virüsleridir, sıklıkla mutasyon geçirirler.
VİRÜS PEK ÇOK MUTASYON GEÇİRDİ
Salgının ilk dönemlerinden beri virüsün birçok değişikliğe uğradığını belirten Köroğlu, ‘’Virüs bir bölgede yayılırken mutasyon geçireceği için yapısında o bölgeye özel mutasyonların geliştiğini görürüz. Dolayısıyla Türkiye ve hatta Sakarya’ya özgü mutasyonlar olması kaçınılmazdır. Mutant virüslerin tespiti için çeşitli tanı testleri kullanılıyor. Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi laboratuvarında mutasyonu saptamaya yönelik testler ocak ayından beri mevcut’’ dedi.
BULAŞI ÖNLEMEK İÇİN OLDUKÇA ETKİN SİLAHLAR
Köroğlu, ‘’Vatandaşlar mevcut önlemlerimiz olan maske, mesafe, hijyen konularında bulaşı önlemek için oldukça etkin silahlar olduğunu unutmamalıdır” diye de sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2021, 12:37