Oradan bak Karasu’yu gör

Karasu Belediyesi’nin bir yetkilisine ilçedeki turistik yatak sayısını sordum, söylemek istemedi. “Bin yatak var mı?” diye üsteledim. “Yok” dedi...

Belediye Başkanı röportajda anlatıyor:

“-İlçemiz sebepsiz bir şekilde çok yapılaştı. Artık burasının korunmasını istiyoruz. İki yıldır yüzlerce kaçak yapı yıkıldı.”

“-Kamu arazilerini imara açarsanız bu sefer kontrolsüz bir duruma doğru gidersiniz. Burada kimse kamu arazilerinin satılması ve imara açılmasını istenmiyor.”

“-İlçemize daha fazla insan gelmesini önermiyoruz. Sonuçta bizim de taşıyabileceğimiz bir yük var. Altyapı, trafik açısından bir haddi var.”

“-Bize sadece İller Bankası’ndan pay gelir. Nüfusumuz bir yılda 2,5 katına çıktı. Bizim merkezi yönetimden beklentimiz kendi alanında gelip yatırım yapması. Kara Yollarının, DSİ’nin buradaki altyapı sorunlarını gelip çözmesi lazım.”

“-Türkiye’de işler genelde tersten gidiyor. Normalinde önce altyapı, planlamalar yapılır sonra yapılaşmaya gidilir. Bizde ise herkes göç edip geliyor sonra benim yolum, kanalizasyonum, elektriğim yok, trafik sorunu var diyor.”

Sahil ilçesi Karasu’da yaşayan biri olarak röportajı okurken kendime şunu sordum:

 “-Röportaj Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı’yla yapılmış desek kaç kişi hayır derdi?”

Röportajı veren Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, anlattıklarının bu kısmıyla aslında tüm belediye başkanlarının sözcüsü olmuş.

Görüldüğü gibi dile getirilen sorunlar yaz aylarında nüfusları üçe beşe katlanan kıyı ilçelerinin yanı sıra hemen hemen her ilçenin derdi.

Diğer taraftan, turizm anlamında Ege ve Akdeniz ilçeleri ile Karadeniz ilçelerini kıyaslamak mümkün değil. Sadece turistik yatak sayılarına bakılırsa durum anlaşılır.

Örneğin kayıtlı nüfusu 180 bin olan Bodrum’da 110 bin yatak var ve her yıl ortalama 1 milyon yabancı geliyor. Yerli turist de burayı tercih ediyor. (Sadece geçen sezon pandemi nedeniyle 250 binde kalmış)

Belediye Başkanı Ahmet Aras  “Biz normalde 2,5 milyon yabancı turist ağırlayabiliriz. Bu bir hayal değil. 2,5 milyon turist gelse ülke ekonomisine 5 milyar dolar katkı olur. Bu sayıda turisti çekmek için turizm 12 aya yaymak” diyor.

Karasu Belediyesi’nin bir yetkilisine ilçedeki turistik yatak sayısını sordum, söylemek istemedi. “Bin yatak var mı?” diye üsteledim. “Yok” dedi.

Gel de zaman zaman kuzey kıyı ilçeleri belediye başkanlarının “Karadeniz’in Bodrum’u olduk” türü demeçlerine gülme!

Yine de enseyi karartmayalım. Çünkü bilim insanları 500 milyon nüfuslu Akdeniz’in, iklim değişikliğinin merkezi haline geleceği tahmininde bulunuyorlar.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) açıklanan son raporunda şu uyarılar dikkat çekici:

“Milyonlarca insan, su sıkıntısı, seller ve aşırı sıcaklıklardan dolayı ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.”

Takip ettiğim bilim dergilerinde bu iddiayı doğrulayacak uyarılar hiç eksik olmuyor.

İklim uzmanları bu nedenlerle Akdeniz ve Ege kuşağındaki turizm hareketlerinin önümüzdeki 10-15 yıl içinde Karadeniz’e kayma olasılığının yüksek olduğuna işaret ediyorlar.

Özellikle Rusya, Ukrayna başta olmak üzere kuzey ülkeleri ve İskandinav ülkeleri, gelecekte tatil için Karadeniz kıyılarını tercih edecekler.

Bu yönde bir hazırlık, gelecek senaryosu ve planlaması duyan var mı?

Düğün konvoyuyla ilçe caddelerinden geçerken araç camından takır takır silah atmakla mı inşa edeceğiz geleceği!

10 yıl önce Karasu’nun Genel Durum Değerlendirmesi toplantısı yapılmıştı. Ele alınan konular arasında turizm ilk sıradaydı. Sahi ne oldu o toplantıdan çıkan Swot Analizi Raporu?

Bodrum’a bakınca Karasu’yu görüyoruz ama sadece ortak sorunlarla sınırlı bir bakış bu…

YORUM EKLE