5 yılda 2 bin kişi kanserden öldü ama… Şimdi ikincisi yapılıyor

Adana Sugözü’ndeki ithal kömürlü nükleer santrali yüzünden kanser vakaları 11 kat, kanser türleri ise yüzde 275 oranında artmış. Şimdi aynı alanda ikinci santral inşaatı var. Bu santrallerin benzeri 2009'da Karasu/İhsaniye’de kurulmak istenmiş ancak halkın karşı çıkması sonucu projeden vazgeçilmişti.

5 yılda 2 bin kişi kanserden öldü ama… Şimdi ikincisi yapılıyor

BİLİRKİŞİ RAPORUNA GİRDİ

Adana’nın Sugözü ilçesi kumsalında 2003 yılında faaliyete geçen ithal kömür yakıtlı Sugözü Termik Santrali’nin çevreye etkisi ortaya çıktı. Santral çevresindeki yerleşmelerde 2009-2014 yılları arasında kanser vakalarının 11 kat, kanser türlerinin ise 275 kat artış gösterdiği belirlendi. Doğu Akdeniz Çevre Platformu gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal bu bilgilerin koruma altındaki Sugözü sahilinde Sugözü Sanntrali’nin hemen yakınında yapımına başlanan Hunutlu Termik Santrali’ne karşı açtıkları davada hazırlanan bilirkişi raporlarında yer aldığını söyledi.

İKİNCİ SANTRAL İNŞAATI BAŞLADI

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na change.org üzerinden çağrıda bulunan 17 Çevre koruma kuruluşu, Çinli Şangay Elektrik tarafından Adana’da koruma altındaki Sugözü Kumsalı’na kurulmak istenen termik santralin yapımının durdurulması için bir kampanya başlattı. Çevreciler, Adana’da hava kirliliğinin sınırların üstünde olduğunu, artan sağlık problemlerine dikkat çekerek, santrale verilen ÇED Raporunun hava kirliliği limitinin ulusal kriterleri karşılamaması sebebiyle iptalini istedi. Geçen yıl Adana’nın hava kirleticilerinin Türkiye’de belirlenmiş ulusal kirlilik limitlerinin iki, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği limitlerin dört katı üzerinde olduğu belirlendi.

KARASU’DA DA KURULACAKTI

2007 yılında Sugözü sahillerindeki santrallerin benzerinin Karasu’da kurulması için bir çalışma başlatılmış, ancak Karasu Haber Gazetesi’nin Adana/Yumurtalık’a giderek Sugözü köylüleri ile yaptığı görüşmede elde edilen bilgilerin kamuoyuna aktarılması sonucunda firmaların girişimi sonuçsuz kalmıştı. 29 Ocak 2009’da Lise salonunda yapılmak istenen ÇED bilgilendirme toplantısı, şiddetli yağmura rağmen salon dışında ve içinde toplanan binlerce Karasulu,  Sakarya merkez ve diğer ilçelerden katılan vatandaşlar ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yoğun tepkisi üzerine tamamlanamadan dağılmış, firma temsilcileri salonu polis eşliğinde terk etmek durumunda kalmıştı.

Sugözü sakinlerinin en çok öfke duydukları kişi eski Yumurtalık kaymakamı Sırrı Uyanık. Uyanık Kaymakam “Santrale geçit vermeyin. Balık nesli tükenir. Ben arkanızdayım” sözleriyle balıkçılara destek çıkmış. Sonra görevinden istifa edip santrale genel müdür olmuş. Ocak 2008’de Karasu Haber ekibi olarak ziyaret ettiğimiz Sugözü’nden ayrılırken balıkçılar arkamızdan “Biz yandık siz yanmayın!” diye seslenmişlerdi. (ÜSTTE)

Karasu7da termik santral kurma hazırlıkları sırasında düzenlenen ÇED bilgilendirme toplantısı, halkın ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisi üzerine iptal edilmişti. (ÜSTTE)

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2020, 13:47

Cihan Ersöz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER