Çat kapı girilemeyen başkanlık odası!

Doğrusunu söylemek gerekirse, olanları unutturmak adına herkesin suskunluğa bürüneceğini zaten tahmin ediyordum...

Çat kapı girilemeyen başkanlık odası!

Bu yazıyı tam bir hafta geciktirdim. Düşündüm ki, şu veya bu şekilde bu satırları kaleme almama gerek bırakmayacak bir açıklama yapılır…

Beklentim boşa çıktı.

Doğrusunu söylemek gerekirse, olanları unutturmak adına herkesin suskunluğa bürüneceğini zaten tahmin ediyordum.

Duymuş olmalısınız; Belediye Meclisi’nin Şubat 2021 olağan toplantısın ilginç bir diyaloğa sahne oldu.

Meclis üyesi Ecz. Şakir Şen söz alarak Belediye Başkanı’nın makamına girmek istenmesinin engellediğini söylediğinde Başkan İshak Sarı özetle şu karşılığı verdi:

“Kapının açık olması herkesin elini kolunu sallaya sallaya içeri gireceği anlamına gelmez… Kapıdan bir bakayım başkan içerde mi içerde ise müsaittir demekle bu iş olmuyor. Kamu görevi ifa ediyoruz. Mesai saatleri içerisinde zamanımız kıymetli… Başkanlık makamı esnaflık gibi değil çat kapı girilecek bir yer değil!..”

Şakir Şen’in buna karşılık vermemiş olması yerinde bir tutum. Sonuçta Başkan Sarı geçmişte Şen’in öğrencisi; dolayısıyla öğretmen-öğrenci arasına girmek yakışık almaz!

Diyelim ki bu böyledir. Peki diğer meclis üyelerinin bu azarlama soslu çıkış konusunda bir iki kelam etmeleri gerekmez miydi? Sadece CHP’li üyelerini kastetmiyorum. MHP ve hatta AKP’li üyeleredir sözüm…

Geçmişte de benzer durumları yaşadık.

Belleklerden silinmeyen bir meclis toplantısı var, 2016 yılı Ocak ayına ait… İşte o toplantıda dönemin belediye başkanı ile kendi partisinden bir meclis üyesi arasındaki atışma ulusal basına bile haber olmuştu…

Hatırladınız mı?

O dönemin MHP’li bir meclis üyesi, İller Bankası’ndan alınmak istenen 46 milyonluk krediye AKP’li üyelerden bazılarının ret oyu verdiğini iddia edince deyim yerindeyse çıngar çıkmıştı. Sataşma gerekçesiyle ona yanıt vermek isteyen retçi AKP’li üyelerden birine başkan söz vermemiş, ancak bir sonraki madde üzerine söz alarak cevap vermeye kalkan üyeye başkan şöyle çıkışmıştı:

“Kes artık, ben kes diyorsam keseceksin!”

AKP’li üyenin “Burası kahvehane değil, bana böyle hitap edemezsin” şeklindeki yanıtı ise diğer üyelerin tepkisizliği arasında kaynayıp gitmişti.

Aradan tam beş yıl bir ay geçti. Aslına bakarsanız Ocak 2016’da yaşanan bu diyalog, Şubat 2021’de yaşanacakların habercisi gibiydi. Tabi ki bundan sonra yaşanacak benzer tartışma veya azarlamaların da…

O gün kendi partisinden olanlar dahil tüm meclis, bir üyenin ‘sesini kes’ diye azarlanmasını duymazdan gelmişti. Bu gün de aynı tavrı gördük. İrili ufaklı üç partiden oluşan meclis “Başkanlık odasına çat kapı girilmez” şeklinde (sözümona) terbiyevi hatırlatmayı sineye çekti.

Meclislerin nasıl yönetileceği, üyelerin görevleri ve hakları yönetmelikte bellidir. Oturumu yöneten başkan söz isteyen üyeye sadece kendisine verilmiş süreyi hatırlatır. Üstelik kâğıt üstündeki bu kural özellikle ilçe belediye meclislerinde pek uygulanmaz. Önemli olan karşılıklı işbirliği, ortak çözüm arayışı ve ortak anlayışta buluşabilmektir.

Öyle değil de yetkilerinizi iki ucu keskin bir bıçak gibi kullanmaya kalkarsanız ortaya da böyle sevimsiz bir durum çıkar. Eminim ki üzen taraf da eninde sonunda yaptığına üzülür hale gelir.

Yardımcılarıyla şantiyeye gidip yeni satın alınmış 2015 model bir asansör aracının üstünde fotoğraf çektirmek için neredeyse yarım gününü harcayabilen bir başkanın, belediye projesi hakkında görüşünü belirtmek isteyen meclis üyesine yarım saat ayırmayı çok görmesi anlaşılır iş olmasa gerek.

Bundan 15-20 yıl önceki başkanların meclis üyelerine karşı tavırlarını hatırlıyoruz. Hemen tümünün seçilir seçilmez ilk iş olarak, “Bilgi istiyorsanız bana gelin. Personelle bu konularda pek muhatap olmayın” dediklerini hatırlıyoruz. Doğrusu da budur.

Seçilmişe mutlak itaat isteyen belediye başkanları, meclis üyelerinin de seçimle gelmiş halk temsilcisi olduğunu unutmamalı.

Aynı şekilde meclis üyelerinden de beklenen, seçilmiş olmanın getirdiği görev ve yetkileri sadece parmak kaldırıp indirmekle sınırlı tutmamalarıdır.

Son yazılarımdan biri “Belediye herkesi terbiye edecek” başlığını taşıyordu. Demek ki haksız değilmişim.

Daha neler görüp neler yaşayacağız kim bilir!

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2021, 16:19

Karasu Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER