CHP İl Başkanı Keleş'ten Karasu'daki imar planlarında rant iddiası

Cumhuriyet Halk Partisi Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, Karasu Belediyesi tarafından yaptırılmakta olan Revizyon İmar Planlarında büyük bir rant döndüğü öne sürerek bu iddiaların ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Keleş, “Söz konusu imar düzenlemelerinde bazı vatandaşlar kayıpta, bazılarına astronomik haksız kazançlar sağlanmış” dedi.

CHP İl Başkanı Keleş'ten Karasu'daki imar planlarında rant iddiası

Ecevit Keleş yaptığı yazılı basın açıklamasında Karasu’da düzenlenmekte olan 1/5000’lik revizyon imar planlarında, önceki planlamada yeşil alan olarak belirlenmiş arazilerin şimdi konut ve ticari alana çevrildiğini iddia etti. Bu konuda çok sayıda vatandaşın kendilerini arayarak mağduriyetlerini ilettiğine işaret eden Keleş, “Olayın takipçisiyiz” dedi.

CHP İl Başkanı Ecevit Keleş’in açıklaması şöyle:

Bilindiği üzere 1.12.1998 tarih 23227 sayılı resmi gazetede Sakarya-Karasu Büyükmelenağzı Kıyı Bandı Turizm Teşvik Kanunu kapsamına alınmıştı. 13.09.2019 tarih 30887 sayılı resmi gazetede yayınlanan 12.09.2019 tarih 1532 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile iptal edilmiştir. Bu sebeple bu alanda imar planı yapma/onay yetkisi Kültür Turizm Bakanlığından Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiştir.

‘MÜDAHALE EDİLMİŞ’

Belirtilen alan turizm bölgesi iken dahi talana uğrayıp planlara aykırı şekilde betona kurban edilirken şimdi yetkinin büyükşehir belediyesine geçmesiyle görüyoruz ki yandaşların iştahı kabarmış durumda. Halkın salgınla uğraştığı bir ortamda Karasulu yandaşlar ileride 1/1000 lik planlara temel olacak olan 1/5000 lik imar planlarına kendi çıkarları doğrultusunda şekillenmesi amacıyla müdahil olmuş durumda.

Bir yandan üst planda bir firmaya peşkeş çekilen Karasu toprakları yerelde de yandaşlarca imar oyunlarına kurban edilmek isteniyor.

‘HAKSIZ KAZANÇ SAĞLANIYOR’

Karasulu yandaş iş adamlarına, parti görevlilerine veya akrabalarına ait parsellerin imarları yeşil alandan konut alanına çevrildi mi? Bu tip bir imar değişikliği ile haksız kazançlar sağlandı mı? Bu parsellere komşu halka ait parsellerin imarları ise tam tersine konuttan işlevsiz fonksiyonlara çevrildi mi? Yine bal tutan parmağını mı yaladı?

‘KAMUOYU MÜSTERİH OLSUN’

İktidar partisinin yereldeki mensuplarının aktif rol aldığı bu süreçte bazı parseller yeşil alandan çıkarılıyor bazıları yeşil alana çevrilirken, bazılarında imar kaybına uğruyor bazılarında imar artışları gerçekleşiyor. Kâğıt üstündeki imar oyunlarıyla milyonlar kazanılıyor. Durum o kadar vahim ki en çok şikâyet ve sürece müdahil olun çağrısı iktidar çevrelerinden gelmektedir. Bizim sürece dahil olmamızı isteyen ve bilgilerini paylaşan AKP’liler ve tüm Sakarya kamuoyu müsterih olsun.

Gerek Sakarya Büyükşehir Belediyesinin gerekse de Karasu Belediyesi’nin uygulamalarında adaleti ve kamu yararını gözetmekle sorumlu olduğunu bir kez daha hatırlatıyor ve süreci takip ettiğimizi muhatapları başta olmak üzere kamuoyuna açıklıyoruz.”

O SENDİKA BAŞKANI KİM?

Ecevit Keleş'in açıklamasına yer veren Medyabar haber sitesinde yapılan bir yorum dikkati çekti. Karasulu rumuzuyla yazan bir vatandaşın görüşleri şöyle:

Sakarya/Karasu limanı ile Sakarya nehri arasındaki arsalara 2000 yılından önce 18. madde uygulaması yapılarak vasıflandırıldı. Bu bölgede oluşan arsalar, liman da göz önüne alınarak "yeşil alan, konut arsası, ticari arsa ve depolama alanı arsası ve yeşil alan " olarak belirlendi. O tarihten günümüze kadarda bu değerlendirmeye göre vatandaşlar tarafından bu arsalar alınıp satıldı. Geleceğe yönelik tüm olanaklar bir araya getirilerek bireysel yatırımlar yapıldı. Bu güne kadarda belediye ve diğer ilgili kurumlar bu yapılanmaya karışmadı. Ama ne var ki; "nedense" bir süre önce Karasu belediye başkanı İshak Sarı buradaki yapılanmayı neredeyse tamamen değiştirdi Öyle ki; bir sendikanın il başkanının şirketine ait, Karasu, Yenimahalle 703 ada 1 parsel 14.600 metrekare arsanın büyük bir kısmı yeşil alan iken tamamen konut arsası olarak değiştirildi. Burada metrekare fiyatı bu gün 2000 liranın üzerinde olduğuna göre en az on trilyon lira menfaat sağlanmış oldu. Hâlbuki daha önce bu ardanın bitişiğinde olan 704-705-706- 707-708 adaların önündeki yirmi adet arsa "konut arsası" iken "günü birlik tesis arsası" yapıldı. Günü birlik arsanın kullanımı ise hiç gibidir. Yani yandaş sendika başkanına demir, altın yapıldı, ama vatandaşın altını, demir yapıldı. Ayrıca bu bölgedeki pek çok ticari arsa depo alanı yapılırken, depo alanı vasfındaki pek çok yerde de konut arsası yapılarak buraların sahiplerine büyük menfaat sağlandı, bu şekilde en az 600 trilyon lira halkın menfaatinden çıkarılıp hiç hakkı olmayan büyük yer sahiplerine verilmiş oldu. Söz konusu olan arsa sayısı yüzlerin üstündedir.

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2021, 12:20

Cihan Ersöz

YORUM EKLE
YORUMLAR
BİRİSİ
BİRİSİ - 3 yıl Önce

ALLAH (C.C.) GÜNAHLARIMI AFFETSİN.. İSLAMIN ŞARTIYMIŞ GİBİ MENFAATÇİLİ VE ADAM KAYIRMAK EKLENDİ AMAAAA KULUN HESABI VARSA ALLAH (C.C.) HESABI VAR ŞUAN DİLLE BUĞUZ EDİYORUM. İNŞAALLAH......

Osman aydın
Osman aydın - 3 yıl Önce

5000 nazım planlarda olan usulsüzlükler ve rüşvet alan çalışanlarda ortaya çıkarılmalı
İnsanların mağduriyeti giderilmeli
Adalet kurumları adaleti sağlamalı

SIRADAKİ HABER