Karasu’da Millet İttifakı var mı?

Peşinen söyleyeyim… Hiçbir zaman olmadı, şimdi de yok!

Karasu’da Millet İttifakı var mı?

Partiler arası ittifakın yolunu 2017’de gerçekleştirilen anayasa değişikliği açmış görünse de özellikle CHP ve İyi Parti’yi yakınlaştıran neden, 22 Nisan 2018’de CHP’den ayrılan 15 milletvekilinin seçime girmesi engellenmek istenen İYİ Parti’ye emanet olarak katılımı fedakârlığıdır.

CHP ile İYİ Parti aynı tarihte bir başka önemli karara daha imza atmışlardı…

“2019 yerel seçimlerinde 21 büyükşehir ile bazı il ve ilçelerde işbirliği yapmak…”

Taraflar bu karara harfiyen uydu; bu nedenle Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Hatay, Muğla, Antalya, Aydın, Eskişehir ve Takirdağ büyükşehir belediyeleri ile bazı diğer il ve ilçelerin belediye yönetimleri Millet İttifakı’na geçti.

Cumhur ve millet ittifaklarının, 2023’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı ile genel seçimlerinde de devam edeceği kesin gibi…

Tavan böyle ama taban ne durumda?

Gelin şimdi Karasu’ya bakalım.

2019 yerel seçimlerinde İYİ Parti Karasu’da belediye başkan adayı çıkarmadı. Genel merkezler düzeyindeki anlaşma gereği CHP başkan adayı desteklenecek, İYİ Partili isimlere belediye meclisi listesinde yer verilecekti.

CHP anlaşmaya uydu. Meclis listesinin 1, 4 ve 7. sıralarına İYİ Partili isimler yazıldı.

Tam bu noktada sıralamanın şekillendiği gün CHP seçim bürosunda yaşanan bir tartışmaya dikkat çekmek isterim.

Listeye son verileceği o toplantıda, emekli vali yardımcısının listedeki  ikinci sıra yerine İYİ Parti’ye ayrılan birinci sıraya kaydırılması istendi. İYİ Partili adayın da bu değişikliğe razı olduğu şeklindeki öneriye CHP Milletvekili Engin Özkoç sert şekilde tepki gösterdi ve teklifi sunanları üzen çıkışını da “Sayın Kılıçdaroğlu ile sayın Akşener  yukarıda anlaştı, iş bitmiştir” şeklinde gerekçelendirdi.

Liste bozulmadı ve o İYİ Partili üye bu gün Büyükşehir Meclisi’nin üyesi, partili bir diğer arkadaşı da Karasu Belediye Meclisi’nin üyesidir.

Bu ve benzeri gelişmelere rağmen Karasu’da Millet İttifakı bir türlü ete kemiğe bürünemedi ve İyi Parti, ortak belediye başkanı adayı Op. Dr. Kerem Erksoy’u desteklemekten kaçındı.

Dönemin CHP İlçe Başkanı Nurhan Aydın da bugün  ittifakın kâğıt üzerinde kaldığını ve iki partinin yöneticileri olarak seçim öncesi bir kez bir araya gelebildiklerini daha sonra da bağın tamamen koptuğunu doğruluyor.

Daha da ötesi var.

Yalanlanmayan bir iddiaya göre, bazı İYİ Parti yöneticileri, CHP’ye başkan adayını çekmesini ve AKP tarafından tercih edilmeyince BBP’den aday olan eski başkan Mehmet İspiroğlu’na destek verilmesi önerisini getirmiş.

Propaganda dönemine bu iddiayı güçlendiren görüntüler yansıdı. Örneğin, dönemin İYİ Parti İlçe Başkanı Mehmet İspiroğlu’nun mahalle toplantılarında boy göstermekten kaçınmadı.

Karasulu olan İYİ Parti İl Başkanı da işbirliği kararının alenen çiğnenmesine tepkisiz kaldı.

Kısacası Millet İttifakı Karasu’da tutmadı.

2019 yerel seçimlerinin üzerinden 2 yıl 8 ay geçti.

Bu süre içerisinde Millet İttifakı’nın iki büyük partisi CHP ve İyi Parti liderleri, işbirliğini her geçen gün pekiştirip sürece yeni partilerin katılımı sağlamak için çaba gösterirken…

Her iki parti lideri birbirlerinin genel merkezlerini çat kapı ziyaret yağmuruna tutup siyasi gelişmelere ortak yorumlar getirirken…

İttifaka dâhil olduğunu açıklayan 6 partinin temsilcileri, yeni anayasa yapma ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş önerilerini masaya yatırıp ortak kararlar alırken…

Karasu’da CHP ve İYİ Parti ilçe başkanlarının bırakın ortak siyaset üretmesini, bir kez olsun bulvarda birlikte yürüdüğünü gören yok!

İşin tuhafı şu; parti yöneticilerinin bu durumdan rahatsızlık duyduklarına dair bir işaret de görünmüyor!

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2021, 16:59

Karasu Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER