Longozu felaket bekliyor!

Acarlar Longozu ile ilgili yeni bir iddia kafaları karıştırdı. Longoz yakınlarında evi bulunan Halil İbrahim Ustaömer isimli vatandaş, bazı görüşlerin aksine yaz aylarında ısınan suyun ağaçları kuruttuğunu öne sürdü ve göl suyunu Sakarya Nehri’ne akıtan suyun önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Longozu felaket bekliyor!

Aynı zamanda Denizköy Mahallesi İhtiyar Heyeti’nde aza olan Halil İbrahim Ustaömer, 50 yıldır longozu gözlemlediğini ve ağaçların giderek kuruduğunu iddia etti. “Bu göl emme basma gölü diye geçer. Longozun ağzı iki üç kişinin rantı uğruna kapatıldı” dedi.

DOĞAL ORTAM BOZULDU

Karasu Haber’e konuşan Ustaömer şunları söyledi:

“Yaz aylarında bu gölde su kalmaması gerekir. Doğal hayatın devamı için bu böyledir. Longozda dişbudak, çınar, söğüt ve kızılağaç ve solgun ağacı türleri var. Bunlar kış aylarında suyun içindedir. Yazın ise su çekilir ve yaşamlarını susuz ortamda sürdürür. Siz yazın longozun ağzını kapatarak doğal durumu bozmuş olursunuz. Sonuçta ortama uyum sağlayamayan ağaçlar kurur. Yaz güneşinin etkisiyle ısınan suyun içinde kalan ağaç mutlaka kurur. Şimdi olan da budur. 50 yıldır bu durumun takipçisi olarak söğüt ağaçlarının kuruduğunu söyleyebilirim.”

KURTARMA PROGRAMI

Acarlar Longozu’na yeni bir kurtarma programı gerektiğine de vurgu yapan Halil İbrahim Ustaömer, Kaynarca’daki bazı tavuk çiftliklerinin longoza zaman zaman zehirli atık bırakmalarına dikkat çekti. Ustaömer “Müdahale edilmezse beş yıla kalmaz bir felaket kaçınılmaz. Ayrıca yaban kuşları konusu var. Mesela ördek burada yumurta bırakacak yer bulamıyor. 25-30 yıl önce yaz aylarında gölün içerisine odun kesmek için yürüyerek girerdik. Longoz suyu aşağıda kanallara çekilirdi. Su geldiğinde ise Kaynarca altına kadar yükselir. Sonuç olarak Haziran, Temmuz ve Ağustos hatta Eylül aylarında longozda su olmaması gerekir” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2020, 13:24

Cihan Ersöz

YORUM EKLE
YORUMLAR
ŞAKİR ŞEN
ŞAKİR ŞEN - 4 yıl Önce

Yerinde inceleme yapılarak mevcut durum değerlendirilir Su kodunun yüksek olması balıklar için iyi olurken ağaçların bazı türleri için kötü olabilir.

SIRADAKİ HABER