Sezai Matur yazdı: O şeyh hangi tarikattan?

Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur’un haber sitesi T54’te gündeme taşıdığı ve 19 Nisan Pazartesi günü Sözcü Gazetesi’nin manşetinde de yer alan Sakaryalı 4 bürokratın bir şeyhi İstanbul’daki evinde ziyaret etmeleri ve ardından ilde ağırlamaları haberinin yankıları sürüyor.

Sezai Matur yazdı: O şeyh hangi tarikattan?

SOSYAL MEDYADA PALAŞILMIŞTI

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Mehmet Sarıbıyık, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, İl Gençliuk ve Spor Müdürü Arif Özsoy ile İl Müftüsü Hasan Başiş bir süre önce heyet halinde 21 tarikatın lideri olduğunu iddia eden Irak kökenli Şeyh Muhammed Hüseyni’yi İstanbul’daki evinde ziyaret etmiş, şeyh daha sonra Sakarya’da ağırlanmıştı. Konu ziyaret fotoğraflarının Sakaryalı bürokratlar tarafından sosyal medyada yayınlanması üzerine T54’ ve Sözcü’de haber olarak yayınlanmıştı

MATUR İLİŞKİLERİ ARAŞTIRDI

Sezai Matur, 21 Nisan Çarşamba günü konuyla ilgili kaleme aldığı makalesinde bu kez, söz konusu şeyhin başında bulunduğu tarikatın CIA ve MOSSAD’la olan ilişkileriyle ilgili iddiaları yazdı.

Matur’un ‘O şeyh hangi tarikattan?’ başlıklı makalesi şöyle:

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, İl Müftüsü Hasan Başiş, Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy ve İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş'un bu tür bir şahısla nasıl ilişki kurduğunu doğrusu anlamakta zorlanıyorum.

O fotoğrafların devlet ciddiyetiyle yakışmadığı ortada.

15 Temmuz gibi hain kalkışmanın ardından devlet içinde farklı cemaatlerin yapılandığı yönündeki iddialar devam ederken bu tür bir ilişki insanın kafasını karıştırıyor doğrusu.

Kaç gündür bu konuda çokça telefon alıyorum.

Çokça bilgi akışı var.

Her birini araştırıyorum.

Doğruluğuna emin oldukça da bu bilgileri sizinle paylaşmayı planlıyorum.

Gelen telefonlardan bu kendini şeyh olarak tanıtan şahsın hangi tarikattan olduğu soruluyor.

Bu Muhammed Hüseyni adlı şahsın Darusselam Külliyesi adını verdiği bir merkez var.

O merkezin Youtube'da yayınladığı bir videoda 21 tarikattan icazeti olduğu vurgulanıyor.

Bunlar arasında Rıfai, Kadiri, Nakşibendi, Bedevi, Dusuki, Kitani, Kesnizani, Hatıbiyye, Şazeli, Şibreviyye, Derkaviyye ve Azmiyye tarikatları sayılıyor.

Diğer tarikatların bunların kolu olduğu belirtilmiş.

O videoda sıralanan tarikatlardan ilginç olan Kesnizani tarikatıdır.

Videoda Muhammed Hüseyni'nin Keşnizani Tarikati irşad şeyhliğini Irak'ta babası Şeyh Zennun'dan onun da Abdülkerim Keşnizani'den aldığı belirtilmiş.

Keşnizanı tarikatı son yıllarda TV ekranlarında çokça tartışılan, köşe yazılarında FETÖ benzeri bir yapı olarak gösterilen, hakkında kitaplar yazılan bir tarikat.

Tarikatın CIA ve MOSSAD bağlantılarından çokça söz ediliyor.

Irak'ta Saddam döneminde ordu ve istihbarat örgütlerine sızan, hatta Saddam'ı ABD'ye satan bir örgüt olarak niteleniyor.

Tarikat geçen yıl Amerika'da yaşayan Şeyh Muhammed Abdülkerim Keşnizani'nin ölümü sonrası Türkiye'de tekrar gündeme geldi.

Şeyh Muhammed Abdülkerim Keşnizani'nin töreni sonrası CNN Turk'ün internet sitesinde 21 Temmuz 2020'de tarikatı yayınlayan bir yazı yayınlandı.

Aslında internette tarikatla ilgili birçok yazı var.

Kısa bir Google taraması ile yazıları ulaşmak mümkün.

Ben CNN Türk'te yer alan yazıyı, Keşnisani tarikatı şeyhi olduğunu iddia eden Muhammed Hüseyni'yi ziyaret eden Sakaryalı bürokratların ve SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık'ın dikkatle okumasını tavsiye ediyorum...

İşte CNN Türk'te yer alan “Keşnizaniler: Irak'ın FETÖ'sü mü?” başlıklı yazı:

Keşnizani, Kürtçe’de, “Ben hiçbir şey bilmiyorum” anlamına geliyor. Irak'ın Süleymaniye kentindeki bir Kürt aşiretinin adı. Türkiye'de neredeyse hiç bilinmeyen bir grup, ama Irak'ın en esrarengiz, en tartışmalı gruplarından biri onlar.

Keşnizani Tarikatı, Baba Abdülkadir zamanı da dâhil Saddam'a bağlılıkta kusur etmiyordu.

Kürt, Türkmen, Arap Rejim muhaliflerini anında Baas Parti istasyonlarına bildiriyordu. Keşnizani Tarikatı’nın başı Şeyh Muhammed Abdülkerim Keşnizani artık ABD'de yaşıyordu.

Keşnizani'nin 2 oğlu vardı. Bir oğlu faili meçhul cinayete kurban gitti. İddiaya göre bu cinayet sonrası, tarikat Kadiri çizgisinden kaydı.

Özellikle Körfez Savaşı’ndan sonra stratejisini gözden geçirip Saddam Hüseyin'in ailesi ve yakınlarına yöneldi.

Müridler arasında bir isim vardı ki, Saddam'dan sonra Baas'ın en kudretlisiydi. İbrahim İzzet El Duri. Duri, bütün karanlık odaklarla ilişki kuruyor, Saddam'ın bütün işlerini organize ediyordu. Saddam'ın eşi Sacide Hayrullah, Saddam'ın kardeşleri Vatban ve Barzan ile oğul Uday da müritleri arasındaydı.

Aslında tarikatın asıl hedefi Irak ordusuydu. Öncelikle generaller ve subaylar Keşnizani Tarikatının müritleri haline getirildiler. Genelkurmay Başkanı, Genel Askeri İstihbarat Başkanı, Hava Kuvvetleri Komutanı, hepsi Şeyh Muhammed Abdülkerim Keşnizani'nin ayağını öperek müridiler arasına girmişti.

Irak'ın acımasız El-Muhaberat'ının sivil-asker elemanları da tarikatın müritleri olmuştu. Irak'taki sistemde artık onları durduracak güç yoktu.

İddiaya göre bu sırada Amerika'da hayatını sürdüren Şeyh Muhammed Abdülkerim Keşnizani, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CİA ile iletişim içindeydi. Irak'taki durum an be an oğul Nehru'da toplanıyor. Nehru'da bunları batıya aktarıyordu.

Tarikatla ilgili en tartışmalı olay ise, Irak işgalinde yaşandı.

Amerikan ve İngiliz birlikleri 2003'te Irak'a saldırdılar. Güneyde dirençle karşılaştılar. Dünya medyası, Türk medyası, akademisyen, emekli asker, strateji uzmanları asıl savaşın Bağdat ve çevresinde olacağını dile getiriyorlardı.

Hâlbuki Bağdat ve çevresi Saddam'ın askerleri tarafından hiçbir direnç gösterilmeden Amerikan askerlerine teslim edildi. Neden böyle olduğu çok tartışıldı.

Herkes "Esas savaş Bağdat'ta olacak" derken Bağdat savaşmadan teslim edilmişti. Tarih 10 Nisan 2003'ü gösteriyordu. İddialara göre, tarikat yoluyla Irak Devlet mekanizması devşirilmişti. Şeyh Muhammed, asker olan müritlerine Amerikan askerlerine direnmemelerini öğütlemişti ve başkent Bağdat'ın düşüşünden sonra Irak Devleti yeniden dizayn edildi. Bu sırada, Keşnizaniler boş durmadı.

Bir dönem özellikle Türkiye'ye yakınlığıyla bilinen Irak Türkmen Cephesini hedef aldı. Karalama kampanyası başlattı. Irak yeni devletinin içinde yer aldılar. Mürit milletvekilleri Irak Meclisi'ne girdiler.

Irak devletinde yine çok güçlüler. En önemlisi ise, güvenlik şirketleri üzerinden ABD ile işbirliği yapmayı sürdürdüler. Şimdi ülkede petrol rafinerisinin kontrolünün Keşnizanilerin elinde olduğu iddialar arasında.

Keşnizaniler, Irak'ta halen etkin bir güç.

Özellikle Süleymaniye ve Kerkük civarında Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin bulunduğu bölgede hakimiyetleri çok. Amerika'da yaşayan Şeyh Muhammed Abdülkerim Keşnizani'nin Irak'a getirilmesi ve sonrasında gelişen olaylar Irak'taki güçlerinin yansıması.

Türkiye'de birçok çevrede Irak'ın FETÖ'sü olarak anılıyorlar.

Keşnizaniler, törenleriyle de dikkat çekiyor. “Şiş sokma, ateş yutma ve cam parçaları yeme…” gibi aşırılıklar Keşnizanilerin ritüellerinde yer alıyor.

...

Muhammed Hüseyni'yi anlatan video: https://youtu.be/mAYfssI3oKA

NOT: Videonun 4'üncü dakikasında Muhammed Hüseyni'nin icazet aldığı tarikatlar anlatılıyor, 5.08'de ise Keşnizani tarikatının icazetini kimden aldığı belirtiliyor.

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2021, 12:00

Karasu Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER