Eczacı vekilin grip aşısı yorumu: ‘Organize beceriksizlik’

Grip aşısının yalnızca aile hekimlerinin reçete verdiği yurttaşlara yapılacak olması eleştirileri beraberinde getirdi. ‘Charlson Risk Skoru’na göre yazılacak reçetenin tüm risk gruplarını kapsamayacak olması tepkilere yol açtı.

Eczacı vekilin grip aşısı yorumu: ‘Organize beceriksizlik’

Türkiye'de önceki yıllarda Ekim ayında grip mevsimi başlamadan vurulan grip aşısı bu yıl Covid-19 nedeniyle çok daha büyük önem taşıyor. Buna rağmen aşının aile hekimleri üzerinden ‘Charlson Risk Skoru’na göre hastalara reçete edilecek olması büyük tepki topladı.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan eczacılar bu durumda aşı olması gereken milyonlarca insanın aşıya ulaşamayabileceğini söylüyor. Bir TV kanalında konuşan CHP Ankara Milletvekili eczacı Gamze Taşçıer, Sağlık Bakanlığı’nın grip aşısı ile ilgili kararını ‘organize beceriksizlik’ olarak niteledi.

TEB’E AŞI İTHALİ YETKİSİ VERİLMEDİ

   Tüm dünya ülkelerinin daha fazla aşı satın almak için birbiriyle yarıştığını belirten Taşçıer şunları söyledi:

   “İngiltere 30 milyon, komşumuz 7,5 milyon aşı satın aldı. Bizim aldığımız sadece 1 milyon 300 bin doz. Bunun ne kadarının geldiği ise belirsiz. Türk Eczacılar Birliği (TEB), Sağlık Bakanlığı’na başvurarak ilaç şirketleri ile yapılan görüşmeler sonucu 12 dolar birim fiyattan 1,5 milyon doz aşı sözü aldıklarını belirtip satın almak için kendilerine yetki verilmesini istedi. Bakanlık 10 gün geçmesine rağmen başvuruyu yanıtsız bıraktı. Sadece sözlü olarak Devlet Malzeme Ofisi’ne başvurulmasını tavsiye etti. Bu da gösteriyor ki bakanlık döviz harcamamak için yeni bir satın almaya yanaşmıyor.”

   Tüm risk gruplarına vurulması halinde 25 milyon aşı gerekmesi nedeniyle, kimlerin ilk aşamada aşıya ulaşabileceği belirsizliğini koruyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 14 Ekim’de aşının Türkiye’ye geldiğini bildirmiş ancak sayısı ve kimlerin nasıl ulaşacağı konusunda bilgi vermemişti.

YURTTAŞ AŞIYA NASIL ULAŞACAK?

    Eczacı Şakir Şen de konuyla ilgili bilgilendirmede bulundu. Şen şunları söyledi: “Grip aşısı vurulması gereken riskli kişiler, öncelikle aile hekimlerine başvuracak. Aile hekimi bakanlığın belirlediği “Charlson Risk Skoru” puanlamasına göre, puanı tutan ve birinci riskli grup adı altında saptanan hastaya grip aşısı reçetesi yazacak. Aşı için gerekli puan 5 ve üzeri. En az beş kronik rahatsızlığı olanlar puana ulaşabiliyor. Metastaz yapmış kanser ve AİDS gibi ümitsiz hastalıkları için üçer puan yazılıyor. Ardından hasta o reçete kodu ile eczaneye gidecek ve eczacı da ilaç deposundan aşıyı isteyecek. Eczaneden aşısını alan yurttaş tekrar Aile Hekimine gidecek ve aşısı orada yapılacak.”

Cihan Ersöz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER