Güneşten sonra en fazla D vitamini bu besinde

Bağışıklığını güçlendirmek isteyenler D vitaminine yöneliyor...

Güneşten sonra en fazla D vitamini bu besinde

Koronavirüs salgınında vaka sayılarının artışa geçmesinden dolayı bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının, korona virüsten korunmada çok önemli bir yer tuttuğu belirtiliyor. Bağışıklığını güçlendirmek isteyenler D vitaminine yöneliyor. D vitaminin yeterli miktarda alınmamasıyla korona virüse karşı vücudun savunmasız kalacağını dile getiren Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Gökhan Taşpınar, “D vitamini güneşten sonra en çok balıkta bulunuyor. Balığı mevsiminde, bol bol tüketin” diye konuştu.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ…

Pandemi ve mevsim şartlarıyla en doğal ve etkili D vitamini alım yolu olan güneşten de mahrum kalınan bu dönemde, balığın da D3 vitamin deposu olduğunu söyleyen Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Gökhan Taşpınar, “Güçlü bağışıklık için D vitamini türevleri arasından D1 ve D2’ye oranla en çok D3 etkili. D3 vitamini vücudumuzda üretilememektedir, güneş ışığının da yetersiz olduğu ev koşullarında bu vitamini alacağımız en uygun gıda balıktır. D vitamini, T2 katil lenfositleri olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin aktivitesi ve sayısını değiştirir, bu da virüs ve bakterilerin yayılmasını azaltabilir. D vitamini eksikliği, bağışıklık sistemini zayıflatarak üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan viral enfeksiyonların gelişme riskini artırabilir” diye konuştu.

EN SAĞLIKLISI…

Evde sağlıklı ve lezzetli şekilde balık pişirilmesi için de önerilerde bulunan Taşpınar, “Evde pişirirken buğulama lezzetli olur ve besin değeri kaybı asgari olur. Eğer yağda pişiriyorsanız da yan ocakta cezvede vanilya kaynatırsanız koku en aza indirgenir. Balıkları mevsiminde alıp kafası ve organlarından ayırıp uygun bir şekilde dondurma ve çözdürme işlemi yaparsınız uzun süre muhafaza eder ve besin değerini büyük oranda korumuş olursunuz” diye konuştu.

Evde kalınan pandemi sürecinde sağlıklı beslenmenin hem birey hem de çevresi için önemli olduğunu belirten Taşpınar, özellikle bu dönemde haftada en az iki veya üç porsiyon balık tüketilmeli dedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2020, 15:06

Karasu Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER