Hastanede anneler ve yenidoğanlar için etkinlik düzenlendi

Karasu Devlet Hastanesi’nde emzirmenin önemi ve yöntemleri hakkında bilgilendirme yapıldı. Hastanedeki etkinlikte, ilk 6 ay boyunca bebeklere sadece anne sütü vermenin onlara sunabilecek en değerli armağan olduğu belirtildi ve annelere emzirme önlüğü armağan edildi.

Hastanede anneler ve yenidoğanlar için etkinlik düzenlendi

Karasu Devlet Hastanesi tarafından anne sütünün teşviki amacıyla Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı faaliyetleri kapsamında bir etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte, hastanede doğum yapan yeni anneler ile çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniğine başvuran yeni doğan bebeklere Uz Dr. Melis Akpınar Gözetici ve doğum servisi sorumlu ebesi Cevriye Kulaç tarafından anne sütünün önemi anlatıldı, etkin emzirme ile ilgili broşürler verildi. Hastane yöneticileri, ‘’Hasta ve hasta yakınlarımıza eğitim faaliyetlerimiz ve desteğimiz kesintiye uğramadan devam edecektir’’ diye belirtti.

   Etkinlikte Uz Dr. Melis Akpınar Gözetici ve doğum servisi sorumlu ebesi Cevriye Kulaç, annelere günün anısına hastane tarafından hazırlanan emzirme önlükleri hediye etti.

UZ DR. MELİS AKPINAR GÖZETİCİ BİLGİ VERDİ

   Karasu Devlet Hastanesi web sitesi ve sosyal medya hesaplarında yer alan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı İnci Pınar Bilen’in ‘Neden anne sütü’ başlıklı yazısı ise şöyle:

   ‘’Bebek için en iyi gıda olan anne sütü yaşamın ilk altı ayında bebeğin tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Anne sütü, insan bebeğinin beslenme ihtiyaçlarına benzersiz bir şekilde uygundur ve hem anneler hem de çocuklar için bir dizi hastalığa karşı koruma sağlayan benzersiz bağışıklık sistemi ve yangı azaltıcı özelliklere sahip bir maddedir. Anne sütü; emzirmeyle birlikte aylar içerisinde bebeğin beslenme, bağışıklık ve gelişimsel ihtiyaçlarına göre değişmektedir. Emzirme sırasında düzenli ten teması ve yakın ilişkide bulunma bağlanmayı destekler. Anne sütü enfeksiyon karşıtı faktörler içerir ve bu sayede ishal, kulak enfeksiyonları gibi bazı hastalıklara karşı koruyucudur. İlk altı ay anne sütü ile beslenen bebeklerde akut orta kulak iltihabı riski, yalnızca mama ile beslenen bebekler arasında yüzde 100 daha yüksek olduğu saptanmıştır. Şiddetli alt solunum yolu enfeksiyonları ve lösemi gibi nispeten nadir fakat ciddi hastalıklarla ilişkili risk, mama ile beslenen bebekler için de daha yüksektir. Yaşamın ilk yılında alt solunum yolu hastalığı nedeniyle hastaneye yatma riski, mama ile beslenen bebeklerde, en az dört aylık anne sütüyle beslenenlere göre yüzde 250’den fazladır. Ayrıca, ani bebek ölümü sendromu riski, hiç anne sütüyle beslenmeyen bebekler arasında yüzde 56 daha fazladır. Bunların yanında anne sütü, çocukluk ve erişkinlik döneminde de fazla kilolu olma, obezite, diyabet ve astım gibi hastalıklara karşı bireyi korumaktadır. Yapılan çalışmalarda anne sütü ile beslenen bebeklerin daha yüksek zekâ seviyesine sahip olabileceği düşünülmektedir.

   Anne sağlığı açısından emzirmenin yararlarına bakacak olursak, hiç anne sütüyle beslemeyen kadınlarda meme kanseri riskinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Benzer şekilde, hiç emzirmemiş kadınlarda yumurtalık kanseri riski, emziren kadınlara göre yüzde 27 daha yüksek bulunmuştur. Genel olarak, sadece anne sütüyle besleme ve daha uzun süre anne sütüyle besleme, daha iyi anne sağlığı sonuçlarıyla ilişkilidir.

   Emzirmenin başlıca öneminin anne ve çocuğu için sağlık avantajları olduğu gösterilse de bir diğer önemli faktör psikososyal etkileridir. Anne bebek bağlanmasını kolaylaştırmakla birlikte annelerin neredeyse yüzde 13’ünün yaşadığı ciddi bir durum olan doğum sonrası depresyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu bozukluk, özellikle bebeğine tam olarak bakamadığında, yalnızca annenin sağlığı için değil, aynı zamanda çocuğun sağlığı için de risk oluşturmaktadır.

   Uygun emzirme uygulamalarını izleyen ailelerin, yalnızca ilk yılda bebek maması için harcamalarında ciddi miktarda tasarruf edebileceği tahmin ediliyor. Artan emzirme oranları, çeşitli hastalıkların ve sağlık koşullarının yaygınlığını azaltmaya yardımcı olabilir ve bu da daha düşük sağlık bakımı maliyetleriyle sonuçlanır. Aynı zamanda alt solunum yolu enfeksiyonları, ishal, astım, atopik dermatit, kulak enfeksiyonları gibi birçok enfeksiyonu azaltmasından ötürü hastane yatışları ve bu yatışların sebep olduğu doğrudan tıbbi ve dolaylı maliyetlerde de azalmaya neden oluyor.

   Emzirme aynı zamanda çevresel faydalar sağlar; insan sütü, yaklaşık ilk altı ay boyunca bebeklerin beslenmesinde eksiksiz bir kaynak görevi gören doğal, yenilenebilir bir besindir. Ayrıca, bebek mamalarının aksine hiçbir ambalaja ihtiyaç duymaz. Formül mama ile beslenen her bir milyon bebek için 150 milyon mama kabı tüketilmektedir. Bu kapların bazıları geri dönüştürülebilirken, çoğu çöplüklere gitmektedir. Emzirme, annelerin az miktarda ek kalori tüketmesini gerektirse de, genellikle kaplara, kağıda, hazırlanacak yakıta ve ulaştırmaya ihtiyaç duymaz ve değerli küresel kaynaklardan ve enerjiden tasarruf ederek karbon ayak izini azaltır.

   Dünyadaki farklı sağlık dernekleri tarafından kabul edilen ortak görüş, ilk altı ay boyunca bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmenin sağlanması ve anne sütü dışında su dahil hiçbir gıda verilmemesidir. İki yaşa kadar emzirmenin devam edilmesi önerilmektedir.

   Çoğu bebek için emzirme öncelikli olarak tavsiye edilirken bazı anne ve bebeğin sahip olduğu hastalıklarda emzirme önerilmemektedir. Bu hastalıkların varlığı durumunda hekimleriniz tarafından bilgilendirme yapılacaktır.’’

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2021, 12:09

Karasu Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER