İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararını açıkladı

İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararını açıkladı

İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, özel ve kamu sektöründe ekonomik kaygılarla veya farklı sebeplerle Covid 19 pozitif kişilerce temas ettikleri kişiler hakkında doğru bilgi verilmemesine de değinerek kararını açıkladı.

   Kaymakam Dr. Ahmet Naci Helvacı başkanlığında toplanan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararında şu ifadelere yer verildi:

‘’Evde izolasyona alınan koronavirüs tanılı ya da temaslısı kişilerin Sağlık Bakanlığınca belirlenen izolasyon koşullarına uymalarının sağlanması amacıyla 'Filyasyon Çalışmaları Takip Kurulları' oluşturulmuş, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 14.08.2020 tarihli ve 13180 sayılı Genelgesinde salgınla mücadelede alınan tedbirlerin sahada etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla kurulan İl Salgın Denetim Merkezleri bünyesinde Mahalle Denetim Ekipleri teşkil edilmiş, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 11.09.2020 tarihli ve 14810 sayılı Genelgesinde izolasyon koşullarını ihlal eden ya da izolasyon koşullarını sağlama imkanı olmayan kişilerin izolasyon süreçlerinin İl Pandemi Kurulunca tahsis edilen yurt/pansiyonlarda tamamlatılmasına karar verilmişti.

        Gelinen aşamada koronavirüs tanısı konulan hastalarımızın temaslılarına ilişkin olarak bazı durumlarda eksik bilgi (ekonomik kaygılarla özel sektörde çalışan temaslı kişiler hakkında doğru bilgi verilmemesi) verdikleri; bazı durumlarda ise gerçekte temaslı olmayan kişilerin (temasta olunmadığı halde farklı sebeplerle kamu personelinin temaslı olarak bildirilmesi) temaslı kişiler olarak bildirdikleri tespit edilmiştir.

        Salgınla mücadelenin en önemli unsurlarından birisi olan 'filyasyon' çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için tanı konulmuş kişilerin yakın dönemde temaslı oldukları kişiler hakkında en doğru bilgiyi eksiksiz şekilde vermeleri son derece önem taşımaktadır.

        Bilindiği üzere Türk Ceza Kanununun 206. maddesi ile “bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılacağı” hükme bağlanmıştır. Salgınla mücadelede temel Kanun olan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. maddesinde ise İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarının halk sağlığını korumak amacıyla hastalığın ortadan kaldırılmasına yönelik önlemlerin uygulanmasını sağlayacağı hüküm altına alınmıştır.

   Yukarıda belirtilen tedbirlere uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 206. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.’’

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2020, 17:06

Karasu Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER