Ya liman olmasaydı

Ankara Belediye Başkanı, bazı semtlerde 50-60 yıl önce döşenen asbest boruları değiştirmek için Büyükşehir meclisinden kredi onayı istedi. Meclis de sırf muhalefet olsun diye onay vermedi.

Bu kredi onayı konuşulurken bizi ilgilendiren bir konu daha gündeme geldi, "Arıtma tesisi eski model ve yenilenmeli!" Yani, Sakarya nehrine aktarılan pis sular, tam olarak arıtılmıyor!

Biz de bu balık ölümleri neden oluyor diyorduk!

Ankara Mimarlar Odası, belediye meclisine aleyhte dava açtı, "Halkın sağlığını düşünmüyorsunuz" diye. Malum, asbest borular kanserojendir.

Konu gündemdeyken, Karasulu hiç bir sivil toplum örgütünün olaya müdahil olmadığı da ilgi çekici. Ankara, Eskişehir ve Bilecik'in tüm pisliklerini bize götürüyor Sakarya...

Karasu sahilleri, bu mikroskobik pis atıklarla dolu. Bizi yönetenler de Ankara arrıtma tesislerinin yenilenmesi için dava açmalı ya da açılan davaya müdahil olmalıdır. Ama siyasi çekinceler, Belediyenin bunu yapmasını engeller. Umudumuz STK veya Karasulu müteahhitler...

İyi ki diyebileceğim detaylardan biri, Sakarya üzerinde yapılan barajlar ve liman mendireği... Bunlar, bir kısım atığı tutuyor. Özellikle mendirek, pisliğin Karasu plajına ulaşmasına set çekiyor!

Ama mendireğin doğusundaki kumsal, ciddi olarak düşündürücü. Buranın suyu ve kumsalı sık sık tahlil edilmeli ve insan sağlığına aykırı ciddi oluşum saptandığında, denize giriş yasaklanmalı.

Mendirek, Sakarya nehrinin sularının plajımıza ulaşmasını engelliyor diyoruz ama ne derce engelliyor bilinmez. Fırtınalı havalarda muhakkak plaja da karışım oluyordur. "Mavi Bayraklı" plajımıza da sık sık tahlil yapılmalıdır.

Sakarya ve Karadeniz’den bahsettikten sonra, plajın kumuna da değinelim. Maalesef hala sahilden kum taşınıyor, hem de belediyeye ait kamyonlar ile. Arkadaşlar, Sakarya artık kum taşımıyor. Alınan kumların telafisi yok! Yarın bir gün buralara yama yapabilmek için kum arayacağız. Lütfen, çocuklarımızın geleceğini çalmayın!

Bir sözüm de Mal Müdürlüğü'ne...

Görevleriniz arasında deniz kenarındaki kumları korumak da var. Bu kumu kim alırsa alsın, müdahale etmeli ve gereken cezayı kesmelisiniz. Yani sopayı elinize alma devri geldi de geçiyor.

Lütfen bize kum alındığında şikâyet edebileceğimiz telefon numaralarınızı verin de biz de burada paylaşalım. Yoksa yarın Size de görev ihmali için dava açılabilir!

YORUM EKLE
YORUMLAR
A ve b
A ve b - 4 yıl Önce

Adnan ankara ile Sakarya nehrinin ne ilgisi var? Yoksa elit türk aydınları gibi sende Sakarya meydan muharebesinin adapazarinda yapıldığını mi zannediyorsun. Bi haritaya baksan diyorum.