Covid 19 sonrası sigorta sektörünü neler bekliyor?

Covid-19 krizi, dünya genelinde bireyler, toplum, iş dünyası ve daha geniş ekonomi üzerinde önemli bir etkiye sahip olmaya devam ediyor.

Covid 19 sonrası sigorta sektörünü neler bekliyor?

Sigorta sektörünün, özellikle ülkemizde pandemiye hızlı tepki verdiğini görebiliyoruz. Uzun vadede ise sigorta sektörü üzerindeki etki, sunulan ürünlere ve teminat türlerine bağlı olarak değişecektir. Pandemi, belirli hatlarda yeni iş üretimlerine, primlere zarar verdi. Seyahat sigortaları, etkinlikler ve ticari alacak sigortası gibi işler bu alanların başında geliyor.

Kaza ve yangın gibi diğer iş kollarında ise çok büyük bir negatif etki hissedilmedi. Sigortalanabilir faaliyet seviyesinin önemli ölçüde düşmesi, müşteri algısı ve beklentilerini orta ve uzun vadede değiştirebilir.

Dijital kanallarını geliştirenler avantajlı

Dijital kanallarını geliştirmiş olan sigortacılar, müşteri ve aracıları için daha iyi avantajlı bir konum elde ettiler. Hayat ve emeklilik branşları bir dizi önemli faktörden etkilenmiştir.

Covid-19’un yerelde ekonomik aktivite ve istihdam seviyeleri üzerindeki önemli etkisi, mevcut ve potansiyel sigortalıların gelirlerine ve prim ödeme güçlerine direkt olarak yansımıştır.

Tüketicilerin harcama gücündeki azalma ile piyasa hareketliliğin etkisi ve tüketici güveni ve dolayısıyla harcama istekliliği üzerindeki genel belirsizlik yaratmıştır.

Sağlık sigortacılığı açısından ise durum daha hassas

Dünya genelinde çok çeşitli sağlık sistemleri var. Covid başladığından beri hükümetler enfekte hastaların tedavisini yürütüyor ve bu nedenle dünyada göstergeler, sağlık sigortacılarının maliyetinin sınırlı olabileceği yönünde.

Ancak, sağlık hizmetleri özellikle ülkemizdeki döviz dalgalanmaları nedeniyle medikal enflasyonu da arttırıyor. Orta vadede tüm dünyada hükümetlerin sağlığa yaptığı harcamaların büyük ölçüde artması bekleniyor.

Kriz ve toplum genelinde yaşanan korkular, özel sağlık hizmetlerinin topluma daha fazla nüfuz etmesine neden olabilir. Kriz sırasında özel sağlık hizmetlerinde yapılan değişiklikler de müşterilerin özel sağlık sigortası algısı üzerinde dalgalı bir etki yapabilir.

Ticari alacak sigortası talepleri artacak

Uluslararası araştırmalara ve göstergelere bakıldığında iş kesintisi sigortası, taşımacılık, deniz kargosu gibi belirli alanlarda daha fazla talep hacmi bekleniyor.

Göstergeler, pandemi ilerledikçe ticari alacak sigortası taleplerinin de artacağına işaret ediyor. Seyahat sigortası talepleri önemli ölçüde arttı ve etkinlik sigortası talepleri de kısıtlamalar nedeniyle arttı.

Operasyonlar ve hasar yönetimi açısından bakınca bazı sigortacılar, kısıtlamalar nedeniyle hasar bildirimi için zaman çizelgelerinde artık daha fazla esnekliğe izin vermeye başladılar. Ek olarak sigortacılar, en çok kullandıkları sözleşmelerin hüküm ve koşullarını dikkatli bir şekilde yeniden incelemek zorunda kalacaklar.

Bununla birlikte sektörde kaynaklar, beklenen prim hacimlerinin daha yüksek olduğu alanlara yeniden yönlendirilecektir.

Tüm bu veri ve saptamaların ötesinde, dijital yeteneklerini attıran sigortacıların orta ve uzun vadede büyük avantaj elde edeceği ise sürpriz bir sonuç olmayacaktır.

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2022, 11:38

Karasu Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER