Dikkat çeken mağarası, Kel Suyu, tarihi ve doğal mirası ile Yassıgeçit…

Yassıgeçit Muhtarı Türker Tetik ve Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Sait Tetik tarafından hayata geçirilen projelere bir yenesi daha eklendi. Vatandaşların desteği ile kır düğünü sevenler için ayrılan alana Mescit ve WC yapıldı.

Dikkat çeken mağarası, Kel Suyu, tarihi ve doğal mirası ile Yassıgeçit…

Yassıgeçit Mahallesi Muhtarı Türker Tetik üçüncü dönem muhtarlık görevi yapıyor. Birçok projeye imza atan Muhtar Tetik, Karasu-Yassıgeçit Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Sait Tetik ile birlikte bir kalıcı projeyi daha hayata geçirdi. Öncelikle mahallenin merkezinde bulunan ve gençlerin kır düğünü yapmak için tercih ettikleri alana oturma bölümü yapan Tetik, “Gençlerimize destek olmak amacıyla özel günler için kullanılan alana ışıklandırma yaparak, oturma alanları oluşturduk. Yaklaşık 320 kişinin oturabileceği alan oluşturulurken, büyüklerimiz içinse betonların üzerine özel tahtalarla oturma alanları oluşturuldu. Hayata geçirilen çalışma ile kıymetli büyüklerimiz düğünlere gelmekte tereddüt yaşamayacak” ifadelerini kullandı.

ATATÜRK BÜSTÜ YAPTIRDI

Yassıgeçit Mahallesi’nde birçok geleneğin devam ettiği gibi imece usulü çalışmaların da sürdüğünü belirten Türker Tetik, “Derneğimizin ve mahalle halkımızın desteği ile 180 metre kare mescit ile herkesin rahatlıkla kullanabileceği bay-bayan WC çalışmaları başladı. Tuğlaları örüldü ve sıvası yapıldı. İnşaatı kısa sürede tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz” dedi. Mahallesinde hayata geçirdiği projelerin yanı sıra muhtarlık binasında da bir ilke imza atan Tetik, muhtarlık büstünün önüne Atatürk büstü koyarak mahalle halkının takdirini topladı. Vatandaşların büste yoğun ilgisinin olduğunu belirten Tetik, “Halkımızın ilgisi bizleri memnun ediyor. Zaman zaman yabancıların mahallemize gelerek burada resim çektirmeleri de bizler için güzel bir reklam oluyor” diye konuştu.

KEL SUYU ŞİFA DAĞITIYOR

Karasu Muhtarlar Derneği Başkanı ve Yassıgeçit Mahallesi Muhtarı Türker Tetik, Yassıgeçit Mahallesi’sinde 2 asır sonra ortaya çıkan doğal miras hakkında bilgi vergi verdi. Tetik, “Mahallemiz de Rumlar tarafından 1924 yılında keşfedilen, Kel Suyu olarak bilinen şifalı dereyi turizme kazandırmalıyız” dedi.

KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR

Karasu’nun turistik zenginliklerinin saymakla bitmeyeceğini ifade eden Türker Tetik, Acarlar Longozu ve Maden Deresi’nin önemli turizm merkezleri olduğunu belirterek, mahallesini de turizme kazandırmak için proje başlattıklarını söyledi. Tetik, “Yassıgeçit Mahallesi, Karasulular tarafından keşfedilmeyi bekliyor. 1924 yılı mübadelesinden sonra Yunanistan Kozani’den gelenlerin Yassıgeçit’te mahalle kurdukları belirtiliyor. O yıllarda burada yaşayan Rumlar da Yunanistan’a gitmiş, karşılıklı yer değişimi yapılmış. Bu bakımdan burası çok eski bir köydür. O dönemlerde mahallemizde yaşayan Rum kadınlar, Kel Suyu denilen alanda şifa buluyorlarmış. Bizler de bu alanı halkımızın kullanabileceği hale getirdik. Kel Suyunun olduğu alana çeşme yaparak halkımızın hizmetine sunduk” ifadelerini kullandı.

TURİZME KAZANDIRILMALI

Mahalle halkı tarafından Kel Suyu mevkii olarak ifade edilen bölgeye mesire alanı oluşturduklarını söyleyen Tetik, “Rumlardan mahallemize kalan tek miras şifalı kel suyu değil. Rumlar tarafından metrelerce örülmüş taş duvar ve görülmeye değer yüzyıllar öncesinde yapılmış değirmenler de mevcut. Yirmi sene öncesine kadar çalışan değirmenlerimiz bakımsızlıktan dolayı çalışmaz hale geldi. Bizler imkanlarımızla mesire alanını temizleyerek halkımızın hizmetine sunduk fakat birçok kişinin şifalı sudan haberi dahi yok. Burayı kullanan vatandaşlarımızdan tek isteğimiz ise oluşturulan alanda bulunan oturma yerlerine ve doğaya zarar vermemeleri. Bu alanın turizme kazandırılması çok önemli çünkü hiçbir yerde bulunmayan tarih, mahallemizde bulunuyor. Yetkililerden ricamız Kel Suyu’nun ve eski döneme ait taş değirmenlerin turizme kazandırılması” dedi.

YASSIGEÇİTTE’Kİ YERYÜZÜ CENNETİ

Definecilerin uğrak noktası olan Pandovicca Mağarası’nın ise bakımsızlıktan dolayı yok olmak üzere olduğunu belirten Başkan Tetik, “Birçok özelliği ile dikkati çeken mağara, ‘yeryüzü cenneti’ olarak nitelendiriliyor. Sanatçılar ve film yapımcılarının mutlaka bu olağanüstü güzelliği görmeleri gerekir. Karasu’ya gelip de ‘görmeden gitme’ denilebilecek güzelliğe sahip. Burası sarkıt, dikitleri ve kristal çiçekleriyle eşsiz güzellikte bir mağaradır. Haziran ayında Yunanistan'dan otobüsle kafileler geliyor ve buradaki dedelerinin kaldıkları yerleri gezip ziyaret ediyorlar. Mağaranın üzerindeki geniş alanda piknik yapıyorlar, eğlence düzenliyor, papaz eşliğinde ayinler yapıp, düzlüğün altında bulunan mağaraya inip geziyorlar. Muhteşem güzelliğe sahip olan bu mağara kesinlikle turizme kazandırılmalı” ifadelerine yer verdi.

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2020, 15:08

Karasu Haber

YORUM EKLE
YORUMLAR
İsimsiz
İsimsiz - 4 yıl Önce

Evet harika yerler ama oturma alanlari az ve daha cok sey yapilabilir insanlarımiz gittigi zaman cok fazla oturmaya yer bulamiyor cogu zaman yerlerde oturuyor cardaklar ve ızgara yereriolamsi lazim yassigecitte cok güzel yerler var ama bir kac dokunusla daha guzel olacagina inaniyorum

SIRADAKİ HABER