Dünya Çevre Günü etkinliği… Assan Alüminyum'dan "Biyoçeşitlilik" projesi

Assan Alüminyum, türü tehlike altında olan "Amsonia orientalis-Mavi yıldız" bitkisini doğaya kazandırdı. Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör projeyi: "Tüm üretim faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştiriyor, geri dönüşümü yüzde 100 oranında mümkün olan alüminyumun bu özelliğinden maksimum derecede faydalanıyoruz" diye tanıttı.

Dünya Çevre Günü etkinliği… Assan Alüminyum'dan "Biyoçeşitlilik" projesi

Kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında faliyete geçirdiği "Biyoçeşitlilik" projesiyle şirket, türü tehlike altında olan Mavi yıldız olarak nitelendirilen "Amsonia orientalis" bitkisinin doğadaki varlığının ve Türkiye'nin zengin biyoçeşitliliğinin sürdürülebilmesine imkân tanıdı.

BU YILIN TEMASI

   Assan Alüminyum tarafından konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamaya göre Dünya Çevre Günü'nün bu seneki temasının "Biyoçeşitlilik" olarak belirlenmesi konunun önemini ortaya koyarken, Assan Alüminyum da sürdürülebilirlik alanına katkı sağlamayı sürdürüyor.

   Firma, sürdürülebilirlik ekseninde oluşturduğu projelere devam ederken, kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında Kocaeli Üniversitesi Biyoloji Bölümü ile iş birliği yaparak biyoçeşitlilik projesine imza attı.

   Kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında faliyete geçirdiği "Biyoçeşitlilik" projesiyle şirket, türü tehlike altında olan Mavi yıldız olarak nitelendirilen "Amsonia orientalis" bitkisinin doğadaki varlığının ve Türkiye'nin zengin biyoçeşitliliğinin sürdürülebilmesine katkı sağladı.

NESLİ TÜKENİYOR

Assan Alüminyum, Türkiye'de Uluabat Gölü, İstanbul Menekşe Deresi ve Balıkesir Hıdırlık Tepe'de bulunan, Yunanistan'da yüksek olasılıkla nesli tükenmiş olan ve dünyanın başka hiçbir bölgesinde doğal olarak bulunmayan endemik Amsonia orientalis bitkisinin laboratuvar ortamında çoğaltılarak doğaya kazandırılmasını sağladı.

ÇEVREYE KARŞI SORUMLULUK

Açıklamada görüşlerine yer verilen Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, çalışmalarla hem ülke ekonomisine katma değer yaratmaya hem de dünyaya ve çevreye karşı sorumluluklarını yerine getirmeyi sürdüreceğini belirtti.

Sürdürülebilirliğin şirketin en önemli gündem maddesi olduğunu dile getiren Güngör, şöyle devam etti:

   "Tüm üretim faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştiriyor, geri dönüşümü yüzde 100 oranında mümkün olan alüminyumun bu özelliğinden maksimum derecede faydalanıyoruz. Öte yandan ürettiğimiz projelerle de gelecek nesillere daha yaşanılası bir dünya bırakmak için çaba gösteriyoruz. Son olarak Kocaeli Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğiyle nesli tükenme tehlikesinde olan 'Amsonia orientalis' bitkisinin laboratuvar ortamında çoğaltılarak doğada uygun yerlere tekrar kazandırılması için üretilen projenin çıktılarını aldık.”

ÜNİVERSİTE İLE İŞBİRLİĞİ

   “Ülkemizde Mavi Yıldız, Doğu Razyası, Avrupa Mavi Yıldızı isimleriyle de bilinen, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayınlanan kırmızı listede yer alan, ayrıca Avrupa Konseyi’nin 2002'de 'Florada kesinlikle korunması gereken türler'den ilan edilen bitki, yaklaşık 8 aylık çalışma sonucu yeniden doğaya kazandırıldı. Kocaeli Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nün Assan Alüminyum iş birliğiyle imza attığı bu proje üniversite sanayi iş birlikleri arasında kapsamı bakımından ilk ve öncül nitelik taşıyor."

   Güngör, bu sene 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nün tüm dünyanın bu konuda farkındalık kazanması için biyoçeşitlilik temasıyla kutlanmasının sevindirici bir gelişme olduğunu, yaptıkları çalışmalarla bu güne ve günün amacına katkı sağladıklarını sözlerine ekledi

Cihan Ersöz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER