Engellilere müjdeli haber

ABD’deki Brandman Üniversitesinde Yapay Zekâ dersleri veren Türk bilim insanı Zafer Acar, Almanya’da yapılan yeni bir araştırmada, görme engelli vatandaşlarımızın gerçek dünyada gezinmelerine yardımcı olmak için GPU ile çalışan, taşınabilir bir sistem geliştirildiğini duyurdu. Sistem sırtta taşınan bir laptop ve gözlüğe monte edilen bir kamerayla çalışıyor.

Engellilere müjdeli haber

HEYECAN YARATTI

Aynı zamanda ABD Kaliforniya Eyalet Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü’nde öğretim üyesi olan, NASA projelerinde çalışan ve 20 Kaliforniya Üniversitesini temsilen Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’ de bilimsel araştırma yapmak için görevlendirilen Zafer Acar’ın açıklaması heyecan yarattı. Araştırmada, engellilerin yaşamını normalleştirecek sistem tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkûm engellilere de büyük kolaylıklar sağlayan gelişmeler kaydedildi.

GÖRME VE İŞİTME

Türk bilim insanı Zafer Acar Karar gazetesindeki yazısı “Engellilerin umudu yapay zekâ” başlığını taşıyor.

Zafer acar yazısında yapay zekânın her alanda büyük gelişmeler kaydettiğini belirtiyor ve şöyle diyor:

Ülkemizde maalesef fiziksel ve zihinsel özürlü çok sayıda vatandaşımız var. Bunların en zoru muhtemelen görme ve işitme. Tekerlekli sandalyeye mahkûm olan veya bir tekerlekli sandalye bile bulamayan çok sayıda engelli vatandaşımız da var. Devletimiz engelli vatandaşlarımıza bir miktar sahip çıksa da, özürlü bir bireye sahip olan aileler, bu meseleyi sanki utanç verici bir şeymiş gibi düşünüyor ve çocuklarını topluma çıkarmama veya bir odaya kapatıp hayatını orada geçirmesini istiyor.

YARDIMA İHTİYAÇ DUYMAYACAKLAR

Ayrıca engelli vatandaşlarımız bir başkasının yardımı ve desteği olmadan dışarı bile çıkamıyor ve hep bir başkasına bağımlı yaşıyor. Hatta bazen yatalak babasına bakmak için hiç evlenmeyen, babası vefat edince bir işe girmediği için zor durumda kalan kızların hikâyelerini duyuyoruz. Tam bu noktada yapay zekâ devreye giriyor ve görmeyen gözlere görme, duymayan kulaklara işitme olayını çözmüş gibi görünüyor.

Zafer Acar’ın yazısının tam metni için tıklayın:

https://www.karar.com/yazarlar/zafer-acar/engellilerin-umudu-yapay-zeka-1590090

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2021, 13:17

Karasu Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER