Longoz kısmen açıldı

Dünyanın sayılı su basar ormanlarından ve tek parça en uzun longozlarından biri olan Acarlar Longozu Büyükşehir'in çalışmalarının ardından ziyaretçi almaya başladı. Başkan Yüce, "600 metre olan doğanın kalbindeki yürüme alanını 2 kilometreye çıkardık ve 10 milyon TL'lik yatırımla burayı muhteşem doğanın vitrini haline getirdik. Dünyanın her yerinden misafir ağırlıyoruz, tüm vatandaşlarımızı bekleriz" dedi.

Longoz kısmen açıldı

Bir süre önce Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin uhdesine geçen su basar ormanı ve longoz, yapılan düzenleme ve değişikliklerle kısmen ziyaretçilere açıldı. 1. derece sit alanı olan longozun son hali ile ilgili Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

‘’Tüm dünya genelinde çok nadir görülen tabiat alanlarından bir tanesi Sakarya'da yer alıyor. Tek parça halindeki en uzun longoz olan Acarlar Longozu, son düzenlemelerin ardından adeta doğal cennet olan alanlarını açtı. Bir süre önce Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin uhdesine geçen su basar ormanı ve longoz, yapılan düzenleme ve değişikliklerle görenleri kendisine hayran bırakan bir görünüme kavuştu. İçinde yer alan yürüyüş alanları, yeni oluşturulan sosyal tesisler ve doğal alanlarıyla tüm dünyanın ilgi odağı oldu. Misafirler için kısmen ziyarete açılan doğal cennet, kısa bir süre içinde dünyanın tüm ülkelerinden ziyaret aldı ve en çok ziyaret edilen doğa merkezlerinden biri oldu.

BİTKİ VE HAYVAN TÜRLERİYLE DÜNYADA TEK

Genel özelliğiyle kış ve ilkbaharda sular altında kalan longoz, yaz ve sonbaharda çekiliyor. Su yüksekliği kış mevsiminde 5 metreye kadar yükselirken yaz sezonunda ise 2 metre kotuna düşüyor. Su basar ormanı ve longozdan Türkiye'de yalnızca 4 bölge bulunuyor. Longoz 1. derece doğal sit alanı, tabiat koruma alanı ve yaban hayatını geliştirme sahası olarak tanımlandı. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kontrolünde olan bölgenin sorumlusu artık tamamen Büyükşehir Belediyesi oldu. 7 buçuk kilometre uzunluğunda olan tek parça longozun çevresinde tarım faaliyetleri devam ediyor. Suların çekildiği alanlarda inekler, koyun ve keçiler besleniyor. 74 familya ile 187 cins bitkinin yer aldığı ve 226 taksonu barındıran longozda 215 farklı kuş, 22 sürüngen, 36 memeli, 6 balık türü yaşıyor. Ayrıca dünyada nadir görülen 3 endemik bitki de burada yetişiyor. Park, bu yönleriyle dünyada tek olma özelliği taşıyor.

10 MİLYON TL'LİK HARCAMAYLA YENİLENDİ

Acarlar Longozu, Sakarya Büyükşehir Belediyesi uhdesine geçirildi ve ardından bölgede hummalı bir çalışma başlatıldı. Longoz girişinde tabiat görünümüne uygun ahşap idari ve hizmet alanları inşa edildi. Peyzaj, çevre düzenlemeleri ve sosyal tesislerin renk kattığı longozda yöresel ürün satış merkezi, hediyelik eşya ofisi, konferans ve tanıtım merkezi yapıldı. Toplamda 10 milyon TL'lik harcamayla longozdaki yürüyüş yolu baştan sona yenilendi. Longuzun kalbinden geçen ahşap yolun mesafesi uzatıldı. 600 metre olan yürüyüş alanı uzunluğu 2 kilometreye kadar ulaştı. Türkiye'nin 4 longozundan bir tanesi olan doğa harikası Büyükşehir'in dokunuşlarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Tesisin açılışı yapıldıktan sonra yaz sezonunu yoğun geçireceği öngörülüyor.’’

'AÇILIŞIMIZI YAPTIKTAN SONRA İLGİNİN DAHA YOĞUN OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Son düzenlemelerle doğa harikasının dünyanın ilgisini çektiğini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, "Şu anda bulunduğumuz topraklar dünyanın en zengin ve güzel topraklarından bir tanesi. Yeşilin böylesine farklı tonlarını başka bir yerde görmeniz zordur. Gölü, nehirleri, akarsuları, denizi, göletler, tabiat ormanları, sosyal donatı alanlarıyla adeta bir cennetin üzerindeyiz. En büyük zenginliğimiz ise Türkiye'nin tek parça en büyük longozuna ve su basar ormanına sahip olmamızdı ve bunu biliyorduk. Büyükşehir olarak bakanlık ve ilgili müdürlüklerden alanı devraldık. O günden bu yana tabiat alanının doğasını bozmadan düzenlemeler yapmaya başladık. Doğasına uygun harika ahşap tesisler kurduk, yürüyüş alanını 600 metreden 2 kilometreye çıkardık. Vatandaşlarımızın burayı keşfetmesi için uygun bulunan tüm alanlarda doğal ve harika dokunuşlar yaptık. Dünya genelinden misafirleri ağırlıyoruz, bu gerçekten güzel bir duygu. Açılışımızı yaptıktan sonra ilginin daha yoğun olacağını düşünüyoruz, tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz" dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2022, 15:45

Karasu Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER