Sosyal Gelişim Merkezi'nde, 30 Mayıs Pazartesi günü 21 muhtarının katıldığı eğitim toplantısında, Karasu İlçe Sağlık Müdürlüğü Eğitim Hizmetleri Birim Sprumlusu Yeliz Ateş Mazlum tarafından, Kırım Kongo kenesi hakkında bilgiler verildi. Mazlum, Kırım Kongo kenesinin yayılma alanları, kene ısırması vakalarına karşı alınacak tedbirler ve ısırdığı takdirde yapılacak işlemler hakkında bilgiler verdi.
Yeliz Ateş Mazlum, ''Mevsimsel olarak görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı, keneler tarafından bulaştırılan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur" dedi.
''FİZİKSEL YÖNTEMLERLE UZKLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILMAMALI''
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nden ve korunma yollarından bahseden Mazlum şu bilgileri verdi:
"Keneler virüsü, vücuda yapıştıktan hemen sonra vermeyip, bunun için belirli bir süre gerektiğinden kenenin en kısa sürede çıkarılması çok önemlidir. Keneler kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan bir cımbız veya pens yardımıyla kenenin vücuda yapıştığı yerden tutularak, sağa sola oynatılarak çıkartılmalıdır. Kene üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yağı, kolonya gibi) kesinlikle dökülmemeli ve keneler sigara veya kibrit gibi fiziksel yöntemlerle uzaklaştırılmaya çalışılmamalıdır. Çünkü bu durumda keneler kusmakta ve mikrobu vücuda verebilmektedir. Mecbur kalınırsa (deri içinde kenenin başının kalması gibi) kenelerin cerrahi yöntemle çıkarılması gerekmektedir."