Karasu Haber
2022-05-28 09:55:28

Öğrenci ve velilere LGS - YKS öğütleri

Şakir ŞEN

28 Mayıs 2022, 09:55

LİSELERE GİRİŞ SINAVI (LGS) 5 HAZİRAN PAZAR GÜNÜ

YÜKSEKÖĞRENİME GİRİŞ SINAVI  (YKS) 18-19 HAZİRAN TARİHLERİNDE

Liselere giriş sınavının ilk oturumunda sözel alandan 50 soru olacaktır.

  Bu sorular; 20 Türkçe

                       10 Din kültürü

                       10 Tarih

                       10 Yabancı Dil sorularından oluşacaktır.

Birinci oturum süresi 75 dakika olup, sınav 9 30’da başlayacaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli konu, sınavın başlamasından en az yarım saat önce sınav salonu önünde bulunmaktır. İçeride sınav başlamasa dahi, en az 15 dakika önce içeri girmeyen öğrenci, sınava giriş hakkını kaybetmektedir.

Liselere giriş sınavının ikinci aşaması 11 30 ‘da başlayacaktır. Sınav süresi 80 dakika olup, 20 matematik ve 20 Fen sorusundan oluşmaktadır.

ÖĞENCİ VE VELİLERE LGS ÖĞÜTLERİ

 - 5 Haziran Pazar gününe çok az bir süre kalmıştır. Öğrenciler kalan bu süre içerisinde yeni konu öğrenmek yerine, bildikleri konuların tekrarını yapmalıdır.

- Soruyu doğru anlamak için, okuma sırasında, dilbilgisi kurallarına özen gösterilmelidir.

- 10-18 yaşları ergenlik dönemini,

  15-25 yaş aralığı ise gençlik dönemini göstermektedir. Sınava girecek öğrencilerin 13-14 yaş aralığında olduğu düşünülürse, henüz zekâ açılımı gerçekleşmemiş, beyin ve beden olarak gelişim ve değişim sürecindeki bu çocukları, sınav stresinden olabildiğince korumak gerektiği kanısındayız.

- Hiçbir sınav, dünyanın sonu değildir. LGS sınavları, hayatta gösterilecek başarının karşılığı olamaz.

- Sınavdan bir gün önce ders çalışma bırakılmalıdır.

- Sınav süresini daha iyi kullanmak için deneme sınavları yapılması uygun olur.

18-19 HAZİRANDA YAPILACAK YKS (TYT VE AYT)  SINAVLARI İÇİN ÖNERİLER

- Öğrenciler bu tarihe kadar en az üç tekrar yapacak şekilde yeni bir ders çalışma programı yapmalıdır.

- Sınav salonuna girmeden önce lavabo ve tuvaletler ziyaret edilerek kesinlikle ihtiyaç giderilmelidir. Buna rağmen içeride tuvalet ihtiyacı duyulursa bu durum dikkate alınmamalıdır.

- Bu süre içerisinde hiç bilinmeyen konuları çalışmak yerine, daha önce öğrenilen konuların tekrarı yapılmalıdır.

- Bundan sonra yapılacak deneme sınavlarında gerçek sınav gibi davranış gösterilmelidir. Çözülemeyen sorular geçilerek, kalan süre içerisinde yeniden değerlendirmeye alınmalıdır. Sınav süresi, ikinci ve üçüncü tekrarlar yapılacak şekilde ayarlanmalıdır.

- Sınava 10 gün kaldığında akşam yatma ve sabah kalkma saatleri, sınav günü ile aynı olmalıdır. Saat 10 00’dan sonra sınav salonuna giriş kesinlikle yasaktır. Gereksiz panik yaşamamak için, en geç saat 9 30’da sınav salonu önünde olunuz.

- Altı çizili veya koyulaştırılmış olarak yazılan kelime veya cümleleri daha dikkatli olarak okumaya özen gösteriniz.

- İşiniz, soruda size ne soruluyorsa ona cevap vermektir. Yanlış anlamayı ortadan kaldırmak için, okurken, dilbilgisi kurallarına özellikle dikkat ediniz.

- Hiç kimse, elinden gelenden daha fazlasını sınava yansıtamaz. Bütün amacınız mevcut bilgi birikiminizi sınava yansıtmaktır. Daha dikkatli ve daha uyanık olarak bu durumu sağlayabilirsiniz.

- Bütün yarışlarda, sona yaklaştıkça gösterilmesi gereken performansın artması şarttır. Aksi takdirde, yıl içerisinde gösterilen gayretlerin bir kısmı boşa gitmiş olacaktır.

- Hiçbir sınav dünyanın sonu değildir. Bu nedenle heyecanınızı kontrol ederek emeklerinizin boşa gitmesine engel olunuz.

- Yorum sorularda, büyük oranda ilk tercihler doğru çıkmaktadır. Bu tip sorularda ilk tercihinizi değiştirmeyiniz. İşlemli sorularda ise ikinci tercihler daha doğru sonuç vermektedir.

- Beslenme rejiminizi, en az bir hafta önceden belirleyin. Hiçbir sınava çok şişirilmiş bir mide ile girilmemelidir. Herkes kendine göre sevdiği gıdaları, karar bir şekilde tüketmelidir. Yanınızda bulunan şeker ile ağız acılığınızı giderebilirsiniz.

- Sınavdan önce, heyecan gidermek amacı ile antidepresan ilaç alımı kesinlikle uygun değildir.

- Zaman ayarlaması yaparak, sınavdan önce, sınava gireceğiniz salonu ziyaret etmek, trafik düzenini görmek, sınav günü daha rahat olmanızı sağlayacaktır.

- Sınav günü, doğal olarak araç trafiğinde artış oluşmaktadır. Bu durumu dikkate alarak geç kalmamaya özen gösteriniz.

- Sınav için gerekli belgeleri, sınavdan en az üç gün önce hazır ediniz.

Sınava girecek bütün öğrencilere zihin açıklığı ve başarılar diliyoruz.     

  

     

  

  

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.