Karasu Haber
2023-05-05 19:27:22

Şen; 'Kanal projesi ile ilgili bilgi paylaşma gereği oluşmuştur'

Şakir ŞEN

05 Mayıs 2023, 19:27

Belediye Meclis üyesi Ecz. Şakir Şen, şehrin ortasından geçen ve hem görünümü hem tehlike barındırması nedeniyle sık sık gündeme gelen kanal ile ilgili bir açıklama yaparak, ''Öncelik verilmesi gereken konu, kanalı göl ile bir şekilde birleştirerek, kanalda su akışını sağlamaktır. Bu durumda kanaldaki bakteri üremesi azalacak, kanal daha temiz kalacaktır. Bunun için, kanal üzerine yapılacak köprüleri beklemenin mantıkla açıklanır hiç bir tarafı yoktur'' dedi.

Şen'in yazısı şöyle:

   Karasu'da şehir içinden geçen kanal ile ilgili yürütülmekte olan proje hakkında bilgi paylaşma gereği oluşmuştur. 14 metre genişliğinde, 2,5 metre derinliğinde olacak kanalın bir ayağı Küçük Boğaz Gölü, diğer ayağı da Sakarya Nehri'dir.

   Göl ve nehir bağlantılarında kapaklar mevcuttur. Küçük Boğaz gölünde oluşturulacak su kodu ile göldeki su seviyesi sabitlenecek, Genel seviyesi Sakarya Nehri'nden daha yüksek olan gölden, nehre doğru akış sağlanacak.

   Yağışlar nedeniyle nehirde su seviyesi yükselirse veya kanal içerisindeki su seviyesinde yükselme meydana gelirse, proje kapsamında olan pompaj sistemi çalıştırılarak su tahliyesi yapılabilecek.

   Mevcut durumda suyun akış yönü gölden nehre doğrudur. Birleşik kaplar kuralı gereği hiç pompaj uygulamadan da kanaldan nehre doğru akış olacaktır. Bu akışı Fırtına Deresi'ndeki akış ile kıyaslamak veya burada su akışı olmaz demek, iki yanlış değerlendirmedir.

   Öncelik verilmesi gereken konu, kanalı göl ile bir şekilde birleştirerek, kanalda su akışını sağlamaktır. Eğer kıyaslamak gerekirse, kanaldaki akış hızı, Sakarya Nehri'nin yaz dönemindeki akış hızına benzer olacaktır.

   Bu durumda mevcut kanaldaki bakteri üremesi azalacak, kanal daha temiz kalacaktır. Bunun için, kanal üzerine yapılacak köprüleri beklemenin mantıkla açıklanır hiç bir tarafı yoktur.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.