Karasu Haber
2020-05-17 22:57:24

Sakarya Nehri

Şakir ŞEN

17 Mayıs 2020, 22:57

  Afyon ve Ankara sınırları içerisinden yola çıkarak Sakarya’nın Karasu ilçesinde denize dökülen Sakarya Nehrinde yıllardır yaşanan zehirlenmeye bağlı balık ölümleri herkesin malumudur. Son günlerde bu duruma yenileri de eklenmiştir.

  Daha birkaç gün önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, belediye meclisinde, Ankara’nın asbestli su şebekesinin yenilenerek değiştirilmesi için 700 milyon liralık borçlanma talebinde bulundu. Asbestli borulardan geçen suyun kanser etkeni olduğu konusu tartışmasız olarak doğrudur.

  İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için, ilçemiz içerisinde Sakarya Nehrinden İstanbul su şebekesine pompaj işlemi yapıldığını biliyoruz. Karasu-İstanbul su hattının kurulum maliyeti milyarla ifade edilen rakamlardır.

  Ankara su şebekesinin asbestli boruları bir taraftan Ankaralıları zehirlerken diğer taraftan İstanbullular için de kanser etkeni olmaya devam etmektedir.

  Ankara ve İstanbul’un nüfus toplamı 25 milyondur. Buna göre ülke nüfusunun üçte biri kanser etkeni su kullanmaktadır.

  Yaklaşık olarak 900 km olan Sakarya Nehri üzerindeki verimli tarım arazilerinin bir kısmı nehir suyu kullanılarak sulanmaktadır. Bu durumda sudaki zehirlilik etkenleri önce toprağa daha sonra da ürüne geçmektedir. Yetiştirilen ürünler ise yurt içerisinde dağıtılmaktadır.

  Denize ulaşan nehir suyunun, burada da zehirlilik etkeni olarak zarar vermeye devam edeceği konusu da tartışmasızdır.

  Kanser hastalarının çektiği sıkıntıları ve bu hastalığın devlete maliyetinin büyüklüğünü büyük oranda biliyoruz. Sağlık sektörünün en büyük yükünü kanser hastalığı oluşturmaktadır.

  Basit parti hesapları ile Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın borçlanma talebinin belediye meclisinde kabul görmemesinin faturasını, kanser hastalığında artış ve sağlık bütçesinde çöküş olarak yaşıyoruz.

  İstanbul Su Hattı Projesi ve kanser hastalığının devlete maliyeti yanında, Ankara Belediye Başkanı’nın borçlanma için istediği rakam çekirdek parasıdır.

  Bu talebe karşı olumsuz oy kullanan meclis üyelerinin adını siz koyun. Basit parti hesapları peşinde koşan bu meclis üyelerinin zekâ testi sonuçları da ayrıca merak konusudur.

  

        

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.