Karasu Haber
2020-12-04 16:07:29

Virüs yere sermiş...

Şakir ŞEN

04 Aralık 2020, 16:07

Kalabalık cadde ve sokaklarda sigara içilmesi yasaklandı. Gerekçe ise sigara dumanının virüsü daha çok bulaşıcı hale getirmesi ve sigara içerken doğal olarak ağız ve burunun açılması ve maskenin etkisizleşmesidir. Aslında sigara dumanı nefes yoluyla dışarı verdiğimiz su buharı ve karbondioksit gazlarının nerelere ulaşabildiğinin tam anlamıyla bir göstergesidir. Sigara içmese de maske takmayan birisi kovid virüsünü duman yayılım sahasına yaymakta, maske takmayan da bu virüslere kolaylıkla yakalana bilmektedir.

KURAL UYGULANMALI
Karasu Belediye Meclisi üç ay önce cadde ve sokaklara sigara izmariti de dahil çöp atılmasına yasak getirmişti. En önemli gerekçe günde bir paket sigara içen birinin 20 tane izmaritini cadde ve sokaklara atarak adeta virüs ekimi yapmasıydı. Yerlere rastgele atılan maskeler virüs bulaşımını kolaylaştırırken, izmaritler de benzer şekilde bulaş nedenidir. Vatandaşlarımız bu karara çarşı merkezinde büyük çoğunlukla uyarken diğer sahalarda uymamaktadır. Yayılım her yerde olacağı için kural da bütün cadde ve sokaklar için uygulanmalıdır.

VİRÜS YERE SERMİŞ
"Bana bir şey olmaz, ben gencim ve güçlüyüm" diyenlere de sözüm şudur; yakınlarımda, dostlarımda ve gördüğüm saha içerisinde, dövüşse üç beş kişiyi çok rahat yere serecek olan kişiler, virüs tarafından yere serilmiş, öksürük, nefes darlığı ve uykusuz gecelerde sabahın olmasını dört gözle beklemektedirler. Ne demişti Kanuni Sultan Süleyman, "Halk içinde muteber nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" Anlaşılacağı üzere doyasıya alınan nefesten daha kıymetli hiçbir değer yoktur.

CUMA NAMAZLARI
Salgın, bugünkü durumunun beşte bir boyutunda iken cuma namazları ve camilerde cemaatle namaz kılınmıyordu. Kış mevsimini yaşadığımız bu aylarda, bir tek virüs taşıyan kişinin, cami içindeki havaya ve halılar üzerine virüs ekmesi ile ortam riskli hale gelebilmektedir. Cemaat içerisindeki üç-beş virüs taşıyıcı ise ortamı çok daha riskli duruma getirecektir. Cenaze namazlarının cemaat sayısına 30 kişi sınırlaması getirilirken cemaat ile cami ortamını göz ardı etmek, üstelik cami cemaatinin yaş ortalaması da dikkate alındığında, bu konuya kısıtlama getirilmemesi, buna karşılık cami hoparlörlerinden maske mesafe temizlik anonsu yapılması, cami iç mekanını korumayacaktır.
En son yapılan değerlendirmede maske, mesafe, temizlik kurallarına uymak ve kalabalıktan uzak durmak vardır.

HASTANELER
Çok sayıda hastane kovid için ayrılmıştır. Sadece bu hasta grubuna bakmaktadır. Hastanelerin yoğun bakım üniteleri doludur. Servisler çok zor çalışmaktadır. Herkesin hastalanmamak için elinden gelen gayreti azami ölçüde kullanması, hem kendi sağlığı hem de toplum sağlığı açısından son derece önemlidir. Karantina kurallarına ve diğer tedbirlere, göstermelik değil, yüreğimizi ve aklımızı katarak uymalıyız.
Akraba, dost ve arkadaşlarımızla samimi bir ortamda keyifli bir şekilde çay, kahve ve yemek muhabbeti yapacağımız günlerin yakın olması, alacağımız tedbirlere bağlıdır. Sağlıklı ve mutlu kalın.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.