Karasu Haber
2023-12-19 10:19:48

Ak Parti'nin adayı kim olacak?

Cihan Ersöz

19 Aralık 2023, 10:19

Karasu’nun son haftalardaki gündemi bu…

Sokaktaki vatandaşa MYO öğrencilerinin eline tutuşturulan listeyle başlıktaki soruya yanıt arandı.

Sonuç kamuoyuna, en çok şans verilen ismin Belediye Başkanı İshak Sarı olduğu şeklinde duyuruldu.

Ardından internet haberciliği yapan bir site, elektronik posta yöntemiyle düzenlediği anketin ardından önceki çalışmaları çöpe atan bir veri açıkladı. İshak Sarı bu anketten üçüncü çıkmıştı.

Böylesi anketler güvenilir mi?

Hakları yenmez; anket biliminde yer alan yöntemlerden ikisi olan yüz yüze ve elektronik posta sistemleri uygulanmış.

Bu çalışmalarda kişilere yöneltilen soruların niteliği nedir? Değerlendirmede katılımcıların sosyal, kültürel durumları, yaş grupları, meslekleri ve gelir seviyeleri gibi durumlar dikkate alınmış mı? Sonuca yansıma oranlarının hesaplanmasında bu kriterler gözetilmiş mi?

En önemlisi düzenleyiciler tarafsız mı?

 Bence, anketten ziyade, merak gidermenin en etkili yöntemi güncel siyaseti doğru okuyabilmektir.

‘Esas çocuklar’ yani Ak Parti’nin aday adayları ve parti kurmayları bu konuda neler söylüyor ona bakalım.

Benin penceremden görünen şu…

AKP’de Karasu ilçe belediye başkan adayını, kendi tercihlerini de ortaya koyarak Beştepe’ye iletecek olanlar kararlarını çoktan vermiş gibi…

Bu gerçek henüz kamuoyuna deklare edilmemiş olsa da görünen köy kılavuz istemez!

Nereden mi anlıyorum?

Birincisi; aday adaylarının ve destekçilerinin, rutin Ankara ziyaretleri sırasında karar vericiler tarafından nasıl karşılanıp uğurlandıklarından…

İkincisi; muhtemel kafalarda netleşen ve işi garantileyen aday hariç, kendilerine şans verilen diğerlerinin açıklamalarından anlaşılıyor…

Aday adaylarının beyanlarından rastgele seçtiğim bölümlere göz atınca durum netleşiyor.

Bir aday adayı ekranda seçildiğinde yapacağı ilk icraatları sıralıyor…

“-Önce belediyenin bazı vatandaşlara yönelik icra uygulamasına son veririm. Ailesiyle yolculuk eden insanın yolda durdurulup aracının trafikten men edilmesini kabullenemiyorum.”

Devam ediyor…

“İmar çalışmaları anlık bir olay değildir. İmara açtığın yerlerin alt ve üst yapısını tamamlamak zorundasın. Sen şu anda bu yerlerin eksiklerini hallettin mi?”

Devamı yüksek katlara sitem…

“ Karasu’nun siyasetini Kocaaliler yönlendiriyor… Çok ayıp bir şey! Bizde tahsilli insan mı az? Neyimiz eksik? Bizim kafamız kel mi, nedir yani?”

Burada 2019’da aday adayı olduğu partiden seçilip 56,5 aydır görev yapan belediye başkanına açıktan salvo atışları var. Sadece bu da değil… Parti genel merkezinin politikalarına da net bir eleştiri söz konusu.

Tepkiler haksız mı? Kesinlikle hayır. Tümü doğru ve taraflı-tarafsız herkes bu beyanların altına imzasını atar!

Ekranda, İshak Sarı’ya karşı en çok şans verilen bir başka aday adayı var: “Göreve gelirsek çözüm noktasına ulaştıracağımız sorunlardan bir tanesi, esnaflarımızın ticaretini engelleyen durumlara son vermek olacaktır.”

(Hımmm… Demek belediye esnafın ticaretine engel çıkarıyor!)

“Haksız yere işinden edilen belediye çalışanları konusuna bakılır. Varsa haksızlık düzeltilir. Sorumlular da hesap verir... Bazı mahallelerdeki imar düzenlemeleri konusunda şikâyetler oluyor. Konunun karşılıklı görüşmelerle hallinden yanayım.”

Bu üstü açı-kapalı eleştirilerin adresi belli.

Ak Parti aday adayları arasında tarafsız gözle sıralama yapanların ilk üçte yer verdiği bir başka ismin açıklamalarına göz atalım…

“Gönül belediyeciliği, Sayın Cumhurbaşkanımızın tüm siyasilere tarif ettiği bir durumdur. Her kademede siyasetçimizin bunu karşılıyor olması beklenir. Bu iş sadece yol yapmak veya güler yüzle sohbet etmek değil. İkisini harmanlayıp maksimum verim almaktır” dedikten sonra ekliyor:

“Gördüğümüz kadarıyla bir problem yaşıyor gibiyiz. Hizmet olmasına rağmen vatandaşın bu konuda gösterdiği tepki bizi düşünmeye sevk ediyor.”

Buradaki eleştiriler de doğrudan mevcut Belediye Başkanı İshak Sarı’ya...

Başka gelişmeler de var…

Karasu adayı için görüş belirtme yetkisi bulunan milletvekili Lütfi Bayraktar Sarı’nın meslektaşı ve ofis komşusu… Bayraktar’ı TBMM’de ziyaret eden bazı muhtarlar Sarı dışında bir ismin aday gösterilmesini isteyince ortam gerilmiş.

Lütfi Bey’in muhtarlara, “Kırmızıçizgim İshak Sarı” diyerek kapıyı gösterdiği söyleniyor. Ali İhsan Yavuz’un tercihinin de kırmızımsı olduğu herkesin bildiği sır!

Bitmedi…

İlçe Başkanı Recep Aksu’nun aday adayları ile düzenlediği toplantının basına servis edilen fotoğrafında İshak Sarı yok. Aday adayları, hedefi net eleştirilerden kaçınmazken neden o günkü tartışmalara dair tek kelâm etmiyor?

Orada verilen mesaj “Adayımız belli… Uslu durun ve partiyi yıpratmayın azarı” olmasın!

Lütfi Bayraktar’ın sitemkâr adayları arayıp azarladığı söylentilerini de buraya iliştireyim ki, senaryo taçlansın!

(Anlatanların yalancısıyım… 2019 AKP Sakarya Büyükşehir Belediyesi adayının belirlenmesi sürecinde yaşanan bir durumdan söz edilir. Aday adayları Saray’a birbirlerinin aleyhine dosyalar gönderince son karar verici Cumhurbaşkanı Erdoğan kimsenin özgeçmişine bakmadan Çaykur’daki görevi nedeniyle adaylık isteğini geri çevirdiği Ekrem Yüce’yi arayıp, “Adayım sensin, gel sahaya çık” talimatı göndermiş.)

Karasu’daki aday adaylarının İshak Sarı’ya ve özellikle Genel Merkez’e yönelik olduğu kuşku götürmeyen eleştirileri 2019’daki Büyükşehir Vakası’na benzer bir durumun varlığını akla getirmiyor mu?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.