Karasu Haber
2023-10-21 12:20:33

Modern şehir olmak için!

Adnan YILDIZ

adnanyldz54@gmail.com 21 Ekim 2023, 12:20

   Bir tartışmada denk geldim; Kocaali ile Karasu Belediye Başkanları kıyaslanıyordu. Dediler ki, “Sayın Sarı Avrupa gördü ama Acar görmedi. Bu yüzden bisiklet yollarını biri anayoldan, diğeri kaldırımdan yapıyor.” Sonra fotoğrafa denk geldim, Kocaali’deki kaldırım çok geniş ve bisiklet yolu olmaya müsait.

Bunu neden anlattım? Avrupa görmüş bir Başkanımız var. O sebeple bazı kıyaslamalar yapmasını ve çözüm istememiz normal olmalı…

Yolların boyanması, tak kurulması, güzel aydınlıklar yapılması elbette ki beğendiğimiz güzellikler… Peki; Avrupa’da hiç mesken altında gürültü yapan atölyeler var mı?

Mesela, binanın altında marangoz atölyesi veya demir doğrama atölyeleri…

Alüminyum doğrama, cam üretimi, metal işçilik gerektiren atölyeler, tamir ve bakım atölyeleri…

Avrupa’da bunlar var mı?

Tüm bu gürültü yapan atölyeler, şehir dışına çıkarılmalı. Hatta atölyeler için yeni bir sanayi sitesi kurulmalı. (Böylece, “Usta kamyon gelecek, aracını oraya park etme..” lafına da muhatap olmayız!)

Bazı ince düşünceli esnaflar, atölyelerini tenha yerlere taşıdılar. Ama şehir büyüdükçe oralar da merkezde kaldı. Şimdi insanlar gürültü istemiyor. Bunun için tatile geliyorlar, bunun için yazlık aldılar!

Peki, atölyeler nasıl taşınacak şehir dışına?

Öncelikle, büyük bir arazi seçilecek, üzerinde yapı olmayan. Sonra buralar parsellenip gürültülü iş yapan esnafa satılacak. Yapının şekli, esnafın ihtiyacına göre şekillenebilir. Bu, kooperatif şeklinde de olabilir. A ma öncelikle Belediyenin öncelik olması gerekir; Tıpkı, “Gazinolar Bölgesi” gibi.

İnsanlar, aradıklarında tek bir adreste bulabilsinler… Hem rekabet ortamı da gelişir.

Fındık tüccarları, yem be kömür satıcıları da buralara alınabilir. Bir kamyon yükleme ya daboşaltma yaptığında, tüm sokağı kapatmaz böylece.

Böylece, İnsanlar gürültü ve stresten kısmen kurtulur, meskenlerin altı boşalır. Konut ihtiyacı kısmen kapanır. Sosyal alanlar merkezi yerlerde artar.

Bunu yapmanın en zor yanı, Atölye sahiplerini razı etmektir. Nasıl gazinolar razı edildiyse, ciddi bir planlama ve imar düzenlemesiyle bu iş hallolur. Gazinolardan arsa için para istenmedi, atölye sahiplerinden de istenmeyebilir. Sadece altyapı katılım ücretini yüksek tutarak masraflar karşılanabilir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.