Karasu Haber
2024-01-17 10:00:13

Şehircilik cinayetleri

Adnan YILDIZ

adnanyldz54@gmail.com 17 Ocak 2024, 10:00

   Eski adıyla Dombay, yeni adıyla Mimar Sinan Caddesi'nin düzenlemesini yapan arkadaş, Sen bu işi bırak, al üçbeş koyun, Kurban'a kadar besleyip sat. En azından koyunlardan başkası zarar görmez!

  Hadi sen bu işi bildiğini sanıp bilmeyenlerdensin de, hiç kimse de mi seni uyarmadı be arkadaş? Amirin, memurun, işçin, topoğrafın, bordürü döşeyen ustalar, kontrol eden yönetim falan, ha? Bu kadar da bariz hata yapılmaz ki!

DAHA ŞİMDİDEN...

  Durum şu, stadın yanından geçen bu cadde üzerinde bir “Döner kavşak” yaptılar ki, bu kadar zorlama olur. Normalin belki de iki katı büyüklüğünde. Yani yoldan giden biri, az dalgın olsa, doğrudan döner kavşağa girer. Hadi diyelim dalgın değil de, dikkatli giden biri, direksiyonu kavşağa çarpmamak için sağa kırdı, sağdan gelen arabaya çarpar. Daha şimdiden birkaç kaza atlattı bilesiniz.

ÇOK KAZA OLUR!

  Bordürlerin iç tarafını toprak doldurmadan düzeltin, yoksa ileride çok kaza olur, benden söylemesi. Ha, diyeceksiniz ki, “Buradan dönecek araba trafiği tıkamadan dönsün diye büyük yaptık''  Arkadaş, o refüjün arkasına konvoy sığar yahu.

  Burada trafik kazası geçiren her kişi, Belediyeyi mahkemeye vererek zararını tazmin edebilir belki, sen de yediğin küfürlerle kalırsın da…;

ŞEHİRCİLİK Mİ BU?

  Arkadaş, asıl döner kavşak yapılması gereken yere sen neden döner kavşak yapmadın yahu? Yaptığın o kavşağın 100 metre Kuzeyinde, kanalın her iki tarafından gelenler, karşı şeride nasıl geçecek. Doğudan ve batıdan gelenler de karşı şeride geçebilmek için en az 50 metre ters yöne gidecek. Sonra U dönüşü yapacak ve karşıdan gelen araçtan kendini kollayacak. Şehircilik mi bu?

YAPTIĞINIZ İŞİ DÜZGÜN YAPIN

  Şehircilikte esas, trafikteki arabayı bir an önce gideceği yere ulaştırıp trafikten çıkarmaktır. Ama senin yaptığın bu kavşak da, yapmadığın diğer kavşak da kazaya sebep olur. Kanalın üzerindeki yapmadığın bu kavşak  araçların gereksiz yere hiç istemedikleri bir yöne doğru gidip gelmesine sebep olur ki ileride bir yönetim bu yolu yeniden yapmak zorunda kalır. Hazır yol yakınken bunu düzenleyin, yaptığınız işi düzgün yapın.

ÇİĞNEMEDEN GEÇEBİLİYOR MUSUNUZ?

   Karakol Caddesi'nde, orta refüjdeki çelik dübelleri çiğnemeden geçebiliyor musunuz? Ben geçemiyorum! Ya yolun sağında ya da solunda, illa ki bir ya da birkaç araç dörtlüleri yakmış bekliyor oluyor. Bisiklet yolu hikaye… Totemi de kimse takmıyor! Olan biz sürücülerin araçlarının lastiklerine oluyor. Ya dübelleri kaldırın, ya da yolu tek yön yapın. Lastiklerimize yazık arkadaş! Böyle şehircilik olmaz.

MİLLETE SAYGINIZ VARSA...

  En büyük sıkıntı, park yeri sıkıntısı… Sanki par edecek çok yerimiz varmış gibi birçok yeri de bu şekilde işgal ettiniz, bakalım yazın tatilciler gelince ne yapacaksınız? Daha şimdiden Pazartesi ve Cuma günleri araç park edecek yer bulamıyoruz. Yazın ne yapacaksınız? Seçilmekten ümidinizi kaybettiyseniz ve “Gelen düşünsün” diyorsanız, ben de bu sözü yeni seçilecek olana diyorum.

  Öyle, “Ben yaptım oldu” düşüncesinden kurtulun bu millete saygınız varsa. Azıcık şehircilik bilgisi olan birileriyle çalışın.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.